Giriş Yap
üye Ol

Loading...

ABD İşsizlik Raporu: Bitcoin Fiyatı Artış Gösterdi

Bitcoin fiyatı, rapor açıklandıktan sonra %1 artış gösterdi ancak bir hafta önceye kıyasla yaklaşık %5 daha düşük durumda.

ABD iş gücü artışı Ağustos ayında beklentilerin biraz altında kaldı, ancak bu durum Federal Rezerv'in bu ay sonunda 50 baz puanlık bir faiz indirimi döngüsüne başlamasını tetikleyecek kadar zayıf görünmüyor.

Cuma sabahı hükümet tarafından açıklanan Tarım Dışı İstihdam raporuna göre, ABD Ağustos ayında 142,000 iş ekledi. Bu rakam, ekonomist tahminleri olan 160,000'den ve Temmuz ayının 89,000'ünden (önceden açıklanan 114,000'den revize edildi) daha düşük. İşsizlik oranı %4.2'ye geriledi, bu oran beklentilerle uyumlu ve Temmuz ayındaki %4.3'ten düştü.

Raporun açıklanmasından önce belirgin bir şekilde düşüş gösteren bitcoin (BTC) fiyatı, raporun açıklanmasının ardından birkaç dakika içinde yaklaşık %1 artışla 56,500 $ seviyesine yükseldi. Ancak fiyat, bir hafta önceki seviyelerden %5 daha düşük durumda.

Geleneksel piyasalara bakıldığında, ABD hisse senedi endeks vadeli işlemleri erken büyük kayıpları azaltıyor; Nasdaq şimdi sadece %0.5 düşüşle işlem görmekte, önceki %1'den fazla düşüşün ardından. 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi 5 baz puan düşüşle %3.68'e geriledi ve dolar endeksi %0.3 düştü. Altın, ons başına 2,557 $ ile %0.5 artış gösterdi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.

Her zaman önemli bir veri noktası olan iş rakamları, Federal Rezerv'in Eylül ortasında faiz indirimine başlayacak olması nedeniyle ekstra önem kazandı.

Geleneksel görüş, ABD merkez bankasının bu para politikası gevşetme döngüsüne temkinli bir şekilde başlayacağı ve gösterge federal fonlar faiz oranını sadece 25 baz puan düşüreceği yönündeydi. Ancak, Fed'in zayıf Ağustos istihdam raporu tarafından 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılabileceği düşünülüyor.

Bu rapordan gelen başlık rakamları, 50 baz puanlık bir hareket için güçlü bir gerekçe sunmuyor. Temmuz (114K'dan 89K'ya) ve Haziran (179K'dan 118K'ya) verilerindeki aşağı yönlü revizyonlar biraz endişe verici. Üç aylık ortalama iş büyümesi sadece 116,000, Fed'in tartışmalarında öne çıkacak bir rakam olabilir.

Diğer rapor detaylarına bakıldığında ise biraz daha güçlü bir tablo ortaya çıkıyor. Ortalama saatlik kazançlar Ağustos ayında %0.4 artış gösterdi; bu oran beklentiler olan %0.3'ün ve Temmuz ayındaki %0.1'lik düşüşün üzerinde. Yıllık bazda ise ortalama saatlik kazançlar %3.8 artış gösterdi, bu oran beklentiler olan %3.7'nin ve Temmuz'daki %3.6'nın üzerinde.

Ekonomist Joe Brusuelas, raporun yayınlanmasının hemen ardından, "Bu sağlam, ancak göz alıcı olmayan bir rapor, mevcut soğuma eğilimini büyük ölçüde doğruluyor" şeklinde yorum yaptı. Detayların, Fed'in 25 baz puanlık bir faiz indirimini desteklediğini belirtti.

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin