Bitcoin halvingine iki günden az bir süre kala, kripto para piyasaları adeta savaş alanına döndü. 61.000 dolar ile 64.000 dolar arasında sert volatilite yaşanırken, yatırımcılar he
Bitcoin Halvingte Altını Geride Bırakacak mı?
Bitcoin her halvingte daha nadir hale geliyor ve yaklaşan halving ile altının iki katı daha değerli bir konuma geçebilir. Bu yüzden, Bitcoin'in fiyatı yukarı yönde hareket edebilir, ancak analistler karmaşık piyasa döngüsü nedeniyle net bir tahminde bulunmakta zorlanıyor.
Bitcoin (BTC) her halvingten sonra daha nadir hale geliyor. Ancak önümüzdeki dört gün içinde gerçekleşecek olan bir sonraki halving, önde gelen kripto para borsası Bybit analistlerine göre Bitcoin'i altından iki kat daha değerli bir konuma taşıyacak. Bu durum, Bitcoin'in nadirliğini artırarak fiyatını yukarı yönlü etkileyebilir. Bybit analistleri, Bitcoin yarılanmasından önce ve sonra neler beklenebileceğine dair bir rapor hazırladı. Raporda, yarılanma sonrası Bitcoin'in arz sıkışıklığı yaşayabileceği ve tüm merkeziyetçi borsalardaki rezervlerin dokuz ay içinde tükenebileceği öngörülüyor.
Bybit, Bitcoin'in Stok-Akış (S2F) modelinin bu iddiaları doğruladığını belirtiyor. Bu modele göre, her yarılanmadan sonra Bitcoin altından daha kıt bir hale geliyor. S2F oranı, bir emtianın dolaşımdaki arzını yıllık üretimine bölerek hesaplanıyor. Bu oran, bize o emtianın ne kadar kıt olduğunu gösteriyor. Yazılış tarihi itibariyle, Bitcoin'in S2F oranı 56 civarındayken, altının oranı 60. Ancak yaklaşmakta olan halvingten sonra Bitcoin'in oranının 112'ye yükselmesi bekleniyor. Bu da Bitcoin'in altına kıyasla iki kat daha kıt bir konuma geleceğini gösteriyor.
Halving, Bitcoin üretimini yarı yarıya düşürerek arzı yavaşlatıyor. Bu durum, kaçınılmaz olarak bir arz sıkışıklığına yol açabilir. Halihazırda Bitcoin piyasasında halvingten sonra daha da kötüleşmesi beklenen erken bir sıkışma yaşandığına dair sinyaller de mevcut.
Spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF'ler) genellikle Bitcoin arzını merkeziyetçi borsalardan sağlar. Yatırımcılar kârlı pozisyonlarını gerçekleştirdikçe ve madenciler blok ödüllerini sattıkça borsalara Bitcoin girişi gerçekleşir. Ancak yarılanma ile birlikte madencilik ödülleri azalacak ve yatırımcılar varlıklarını soğuk cüzdanlarda veya merkeziyetçi olmayan cüzdanlarda saklamaya yönelecek. Bu durum, madencilerin hızlı satış yapmasını engelleyecek ve borsalara akan Bitcoin arzını azaltacaktır.
Şu anda, merkeziyetçi borsalardaki Bitcoin rezervleri yaklaşık iki milyon civarındadır. Spot Bitcoin ETF'lerinin günlük 500 milyon dolarlık net giriş yaptığını varsayarsak, bu rezervlerden günlük yaklaşık 7.142 BTC çıkış gerçekleşecektir. Bu hesaplamaya göre, mevcut rezervlerin yarılanmadan sonra yalnızca dokuz ay dayanacağı tahmin edilmektedir.
Bybit analistleri, "Bunu göz önünde bulundurduğumuzda, arz sıkışmasının Bitcoin fiyatını başka bir rekora doğru iteceğinden, fiyatın yarılanmadan önce veya sonra bile yükselmeye devam etmesi şaşırtıcı olmaz" diyor.
Yarılanmaların geçmişte Bitcoin fiyat yükselişlerini tetiklediği biliniyor olsa da, analistler bu döngünün karmaşık olduğunu vurguluyor. Bitcoin zaten yeni bir zirve kaydettiği için yaklaşan etkinin etkisinin ne olacağı konusunda belirsizlik devam ediyor. Bazı analistler, yarılanma sonrası rallinin geçmiştekilere kıyasla daha az güçlü olabileceğini düşünüyor.
Bununla birlikte, piyasa uzmanları bu sefer farklı bir senaryo öngörüyor. Spot Bitcoin ETF'lerinin tam potansiyeline ulaşmasıyla birlikte, talebin yarılanmadan sonraki Bitcoin fiyat artışını yönlendirebileceğine inanıyorlar.
Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız