Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Bitcoin Skandalında Polis Memurları Zimmetine Geçirmeyle Suçlanıyor

Hindistan'da Bitcoin dolandırıcılığı soruşturmasında şok edici gelişmeler yaşanıyor. Özel Soruşturma Ekibi (SIT), o dönemde Suç Şubesi Başkanı olan Başmüfettiş Sandeep Patil'e soruşturmadaki tutarsızlıklara açıklık getirmesi için tebligat gönderdi.

Soruşturma, Sriki lakabıyla bilinen hacker Srikrishna Ramesh ve ortağı Robin Khandelwal'ı içeriyor. Dolandırıcının beyni olan Sriki, 2017 yılında Unocoin adlı kripto para borsasını hackleyerek o dönemki değeri 1,14 crore rupi (yaklaşık 137.000 dolar) olan 60,6 Bitcoin çaldı. Ayrıca başka çevrimiçi platformları da hackleyerek ele geçirdiği fonları kripto para birimleri kullanarak akladı.

Sriki daha sonra Khandelwal aracılığıyla değeri 5,5 crore rupi olan 150 Bitcoin transferi gerçekleştirdi. İkili, ilk olarak 2020 yılında Bitcoin kullanarak internetten uyuşturucu sipariş ettikleri suçlamasıyla tutuklandı.

SIT tarafından Ocak ayında açılan birinci bilgi raporuna (FIR) göre, eski Suç Şubesi memurları Sridhar Poojar, Prashanth Babu, Chandradhar SR ve Lakshmikanthaiah ile özel siber güvenlik uzmanı Santhosh Kumar, yasadışı alıkoyma, kamu görevlisi tarafından görevi kötüye kullanma ve Bitcoin dolandırıcılığıyla ilgili delilleri yok etme suçlamasıyla karşı karşıya.

Suçlamalar arasında, soruşturma sırasında ele geçirilen Bitcoin'lerin zimmetine geçirilmesini örtbas etmek için soruşturmanın manipüle edilmesi de yer alıyor.

Soruşturmacılar, başlangıçta Sriki'den 9 crore rupi değerinde 31 Bitcoin ve Khandelwal'dan 0.08627702 BTC bulunduklarını iddia etmişti. Ancak bu Bitcoin'ler daha sonra bulunamadı. Sriki'nin "soruşturmayı yanıltmak için Bitcoin çekirdek uygulamasını manipüle ettiği" şeklinde bir açıklama yapıldı. Suç Şubesi bu iddiaya rağmen manipülasyonun nasıl ve ne zaman gerçekleştiği konusunda daha fazla araştırma yapmadı.

Ek olarak, SIT bulguları Müfettiş Chandradhar'ın Khandelwal'ı gözaltına alıp Bitcoin satın almak üzere kripto para borsası Wazirx'e para transferi yapmaya zorladığını ortaya koyuyor.

Bu zorlamanın, Suç Şubesi'nin Khandelwal'dan ele geçiremediği Bitcoin'leri telafi etmek için yapıldığı iddia ediliyor. Khandelwal'ın kripto para kaynakları tükenmişti.

SIT ayrıca, bir Ek Emniyet Müdürü Yardımcısı'nın (ADGP) oğlu Rishab'ı dolandırıcılığa karışmakla suçluyor. Rishab'ın Bitcoin ticareti yoluyla elde edilen yasadışı parayı kullandığı iddia ediliyor. SIT, Sriki aktif olduğu dönemde Rishab'ın 40 lakh rupi tutarında bir çek aldığını ve bu parayı bir araba satın almak için kullandığını öne sürüyor.

Bu gelişme, Hindistan'da kripto para birimleriyle ilgili dolandırıcılıkların son yıllarda artmasıyla birlikte gündeme geliyor. Bu ayın başlarında ülkenin Uygulama Müdürlüğü (ED) iki büyük dolandırıcılık olayına müdahale ederek 30 milyon dolardan fazla paraya el koymuştu.

Bundan önce ise ED, kripto para birimleriyle finanse edilen 360 milyon dolarlık bir uyuşturucu kaçakçılığı şebekesini çökertmek için FBI ile işbirliği yapmıştı.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin