Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Bitcoin'de İşlem Ücretleri Düşüyor, Madenciler Satışa Hazırlanıyor

Bitcoin (BTC) madencileri, 19 Nisan'da gerçekleşen ödül yarılanması öncesinde coin stoklarını azalttı. Blockchain kullanımının ucuzlamasıyla madenci gelirleri sıkıştığından, bu trend yakında yeniden başlayabilir.

Kaiko analistleri haftalık "Madenciler İçin Gerçeğin Acısı" başlıklı notunda, "Yarılanmadan sonra günlük ortalama ağ ücretleri fırladı ve Bitcoin madencilerinin yaşadığı sıkıntıyı hafifletti. Ancak, Runes protokolüne kullanıcı akınının ilk heyecanı azaldıkça, ücretler de düştü" dedi.

Analistler, "Son dönemdeki ücret düşüşü, madencilerden satış baskısına neden olabilir" diye ekledi.

Bitcoin fiyatı zaten, uzun süredir kapalı olan kripto para borsası Mt. Gox'un alacaklılarına yapacağı 9 milyar dolarlık ödeme bağlı düşüş riskiyle karşı karşıya. Madencilerden gelebilecek potansiyel satış baskısı ise durumu daha da kötüleştirebilir.

Bitcoin madencileri gelirlerini iki kaynaktan elde eder: blok ödülleri ve işlem ücretleri. Madenciler, blokzincire yeni blok eklemeleri için sabit miktarda BTC ile birlikte kazdıkları blokların içerisine işlemleri dahil etmeleri karşılığında işlem ücreti kazanırlar.

Geçen ayki yarılanma, blok başına coin emisyonunu 6.25 BTC'den 3.125 BTC'ye düşürdü. Bu durum, madenci karlılığını olumsuz etkileyen bu açığı, işlem ücretlerinin ve Bitcoin fiyatının yükselmesiyle telafi etme ihtiyacını doğurdu.

Glassnode tarafından takip edilen verilere göre, ortalama işlem ücreti yarılanmadan hemen sonra 0.0003 BTC'den altı yıllık zirve olan 0.00199 BTC'ye fırlayarak ilk başlarda iş birliği yaptı. Bu yükseliş, yatırımcıların Fungible token protokolü Runes ile Bitcoin blok zincirinin üzerine token "kazma" ve "basma" acelelerine bağlıydı.

Ancak, Runes kaynaklı bu heyecan kısa sürdü ve ortalama ücret hızla yarılanmadan önceki seviyelere geriledi. Salı günü itibarıyla ortalama işlem ücreti 0.000039 BTC'ydi.

CoinDesk verileri, bu arada Bitcoin fiyatının yarılanmadan bu yana %4'ten fazla düşerek 61.990 dolara gerilediğini gösteriyor.

Kaiko, "Yüksek ücretler, Bitcoin madencilerinin yarılanma sonrası stresini bir nebze azaltmıştı, ancak artık yarıya indirilmiş madenci ödüllerinin baskısını hissetmeye başlıyorlar. Yarılanma, tipik olarak Bitcoin madencileri için bir satış olayı olmuştur. Yeni blok oluşturma süreci önemli maliyetler getirdiğinden, madencileri maliyetlerini karşılamak için satış yapmaya zorlamaktadır" dedi.

Basın zamanı itibarıyla, Glassnode verilerine göre madencilerle ilişkili cüzdanlar 1.805 milyon BTC (111,5 milyar dolar) tutuyordu.

10x Research Başkanı Markus Thielen, madencilerin önümüzdeki aylarda yaklaşık 5 milyar dolarlık BTC'yi satmayı beklediğini ifade etti.

Thielen görüşünü açıklayarak, "Fiyat yükselmiyorsa neden stok tutsunlar ki?" dedi.

Kripto para borsası Deribit de benzer bir gözlem yaptı ve Bitcoin fiyatında potansiyel bir madenci kaynaklı düşüşü yönetmek için "bear call spread" adı verilen bir opsiyon stratejisini ele aldı.

Deribit, "Bitcoin düşük zirveler oluşturuyor ve madenciler azalan gelir ve ücretlerle karşı karşıya kalarak, ellerindeki coinleri satma baskısı altındalar. Bu piyasada yolunu bulmaya çalışan yatırımcılar için Bear Call Spread stratejisi uygun bir yaklaşım olabilir" dedi.

Bear Call Spread'i, piyasa görünümü orta derecede düşüş eğilimi gösterdiğinde kullanılan iki bacaklı bir opsiyon stratejisidir.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin