Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Bitcoin'de Kısa Vadeli Korkular, Uzun Vadeli Umutlara Karşı Koyamıyor

CME Bitcoin opsiyonları, yatırımcıların ABD enflasyon verilerinin duyurulmasından sonra bile kısa vadeli koruyucu put opsiyonlarına prim ödemeye devam ettiğini gösteriyor. Genel görünüm ise olumlu yönde, daha uzun vadeli call opsiyonları ise nispeten yüksek örtük oynaklığa sahip.

Haftanın başlarında açıklanan olumlu ABD enflasyon verileri, kurumsal yatırımcıların Bitcoin'in (BTC) uzun vadeli yükseliş eğilimine olan güvenini artırsa da, kısa vadede fiyat geri çekilmesiyle ilgili endişeleri henüz gidermedi.

Chicago Mercantile Exchange (CME) üzerindeki opsiyon ticaret verilerinin CF Benchmarks tarafından yapılan analizine göre, kısa vadeli asli değersiz (OTM) put opsiyonları için örtük oynaklık, beklenenden düşük çıkan ABD tüketici fiyat endeksi (CPI) verilerinin ardından OTM call opsiyonlarına göre daha yüksek. Bu opsiyonlar, CME'nin 5 BTC büyüklüğündeki standart Bitcoin vadeli işlem sözleşmesine dayanıyor.

CF Benchmarks, perşembe günü paylaştığı bir notta, "Asli değersiz (OTM) put ve call opsiyonları arasındaki örtük oynaklık farkını gösteren oynaklık eğimi, daha kısa vadeli opsiyonlarda oldukça belirgin. OTM put opsiyonları için call opsiyonlarına kıyasla daha yüksek örtük oynaklık (talep) yatırımcıların hala kısa vadeli aşağı yönlü risklere karşı temkinli olduklarını ve koruyucu putlar için prim ödemeye hazır olduklarını gösteriyor" dedi.

Put opsiyonları, alıcıyı fiyat düşüşlerine karşı koruyan türev sözleşmelerdir. Bir put opsiyonu alıcısı, piyasa konusunda örtük olarak aşağı yönlü bir eğilime sahip olup, potansiyel fiyat zayıflığından faydalanmaya veya buna karşı korunmaya çalışır. Bir call opsiyonu ise fiyat yükselişlerine karşı koruma sağlar. Piyasa değerinin altındaki değerlerde put opsiyonları ve piyasa değerinin üzerindeki değerlerde call opsiyonları asli değersiz olarak kabul edilir.

Örtük oynaklık, opsiyon fiyatları temelinde, dayanak varlığın gelecekteki oynaklığına ilişkin bir tahmindir. Opsiyonlara olan talep arttıkça örtük oynaklık yükselir.

CF Benchmarks, CF Bitcoin Volatilite Endeksi gibi dijital varlık endekslerinin Birleşik Krallık'ta düzenlenmiş sağlayıcısıdır. CF Benchmarks ve CME ayrıca CME CF Bitcoin Referans Oranı ve CME CF-Ether Dolar Referans Oranı dahil olmak üzere birkaç kripto ile ilgili referans oranı yayınlar.

Oynaklık yüzeyi - Bitcoin opsiyonlarının örtük oynaklıklarının üç boyutlu bir grafiği - farklı delta değerlerine veya Bitcoin fiyatındaki değişikliklere karşı farklı duyarlılıklara sahip kısa ve uzun vadeli Bitcoin opsiyonları için örtük oynaklığı gösterir. Asli değersiz opsiyonların delta değeri 0,5 ile 0 arasında değişir.

Görüldüğü gibi, ABD enflasyon verilerinin ardından 20 ila 40 günde sona eren asli değersiz put opsiyonlarına yönelik bir eğilim var. Bu arada, daha uzun vadeli opsiyonlara doğru ilerledikçe, eğim call opsiyonları veya yükseliş yönlü bahisler lehine değişiyor.

CF Benchmarks, "Bu, yatırımcıların Bitcoin'in uzun vadeli beklentileri konusunda daha iyimser hale geldiklerini ve asli değersiz call opsiyonları satın alarak potansiyel yükselişe konumlanmak için daha fazla ödeme willing olduklarını gösteriyor" dedi.

CF Benchmarks, "Bu, genellikle piyasa hakkında daha nüanslı bir görüşe sahip olan ve aşırı duygusal dalgalanmalara daha az eğilimli olan bu yatırımcıların artan kurumsal katılımının bir işareti olarak yorumlanabilir" diye ekledi.

Benzer bir uzun vadeli yükseliş eğilimi, küresel kripto opsiyonlarının %85'inden fazlasını oluşturan kripto para borsası Deribit'teki opsiyon ticaretinde de görülmektedir. Bu yazı yazılırken, Deribit'teki açık Bitcoin opsiyon sözleşmesi sayısının dolar değeri veya notional açık faiz 15,63 milyar dolardı. Bu arada, CME opsiyonlarında açık faiz 417 milyon dolardı. Yazılış sırasında Bitcoin, %6,6'lık haftalık kazancı temsil eden 65.550 dolardan işlem görüyordu.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin