Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Dikkatli Olun! Online Aşkınız Yatırım Tavsiyesi Veriyorsa Dolandırıcı Olabilir

Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Pazartesi günü yayımladığı bildiride, Amerikalıları, internet üzerinden tanıştıkları romantik ilişkilerinin kendilerine yatırım tavsiyesi vermesi durumunda nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgilendirdi.

FTC, "Kimse internet üzerinden tanıştığı kişinin kendisini dolandıracağını düşünmez, ancak dolandırıcılar yaptıkları işte iyidirler" ifadesine yer verdi.

"Domuz Besleme Dolandırıcılığı" olarak da adlandırılan romantik dolandırıcılıklarda, saldırganlar kendilerini potansiyel sevgili olarak göstererek kurbanlarıyla arkadaşlık kurarlar. Sonuç olarak, kurbanlar sahte kripto para yatırımları yapmaya kandırılır ve dolandırıcılar ortadan kaybolur.

Bu tür dolandırıcılıklar, kripto para sektöründe artık normal hale geldi. Teksas Üniversitesi'nin yakın zamanda yaptığı bir araştırma, Ocak 2020 ile Şubat 2024 arasında bu tür dolandırıcılıklarla 75 milyar doların üzerinde kayıp yaşandığını ortaya koydu.

Tüketici ve İşletme Eğitim Bölümü'nden Colleen Tressler tarafından kaleme alınan tavsiye, kötü niyetli kişilerin bu dolandırıcılıkları gerçekleştirmek için kullandıkları taktikleri detaylandırıyor.

FTC'ye göre, saldırganlar kurbanları, kendilerinin "kripto para uzmanları" olduğuna inandırmak için "duygusal bir bağlantı" kuruyorlar.

Komisyon, bu dolandırıcıların genellikle risksiz olabilecek yüksek getiriler vaat ettiklerini, ancak tüm yatırımların risk içerdiğini ve garanti edilen kârın sahte olduğunu belirtti. Ayrıca, FTC, dolandırıcıların genellikle kurbanlar hakkında ön araştırma yaptıklarını vurguladı. Bu sayede kurbanı ikna etmelerine ve güvenlerini kazanmak için "doğru şeyleri söylemelerine" olanak tanıyor. FTC, "Siz farkına bile varmadan, yeni arkadaşınız paradan bahsetmeye başlıyor" diye ekledi.

Denetim kurumu ayrıca, bu tür kişiler tarafından istenilmesi halinde herhangi bir fon transferi yapılması (fiat veya kripto para) konusunda uyarıda bulundu: "Sosyal medyada tanıştığınız birinin dolandırıcı olduğunu düşünüyorsanız, iletişimi kesin."

Bildiride, bu tür bir dolandırıcılıktan etkilenmesi halinde kullanıcıların FTC'ye rapor göndermeleri de istendi.

Romantik dolandırıcılıklar birçok kez gündeme geldi.

Şubat 2024'te Philadelphia'da yaşayan bir kadın, bu dolandırıcıların kurbanı olarak 450.000 dolarlık kripto parasını kaybetti. Dolandırıcılar kadına sahte bir kripto ticaret uygulaması sunarak arkadaşlık kurdu ve sonunda tüm birikimini boşaltmaya ikna etti.

Bu tür saldırıların artan önemi, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) gibi kurumların düzenleyici müdahalesine yol açtı.

CFTC, 20 Ocak'ta kripto para borsası Debiex'i suçladı. Suçlamaya göre, şirketin içeriden kişileri, müşterileriyle dostane ve "yakın" ilişkiler kurarak dolandırdı. Bu kişiler daha sonra borsa ile hesap açmaları için kandırıldı.

Debiex'in iddiaya göre beş müşteriden 2,3 milyon dolar talep ettiği belirtildi.

Öte yandan FBI da 2023 Sevgililer Günü öncesinde romantik dolandırıcılıklardaki artış konusunda uyarı yayınladı.

Brooklyn Bölge Savcılığı Bürosu ise Nisan 2024'te Amerika Birleşik Devletleri'nin çeşitli yerlerinde birçok kişiyi dolandıran benzer bir dolandırıcılık çetesini yakalamayı başardı.

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin