Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Elon Musk Deepfake'leri Kripto Dolandırıcılıklarında mı Kullanılıyor?

Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlem Komisyonu, kripto para birimi sektörünü hedef alan deepfake dolandırıcılıkları konusunda uyarıda bulundu.

Komisyon, Quantum AI veya AI Quantum isimleri altında faaliyet gösteren bir grubun, tanınmış girişimci Elon Musk'ın deepfake videolarını kullanarak şüphelenmeyen kişileri platformun arkasındaki isim olduğuna inandırdıklarını açıkladı. Bu grubu, dolandırıcılık faaliyetleriyle ilgisi olmayan ve kuantum bilgisayar araştırmalarına odaklanan NASA'nın Quantum AI Lab (QuAIL) ile karıştırmamak önemlidir.

Dolandırıcılar Deepfake ile Sahteciliklerini Yükseltiyor. Yapay zeka teknolojisindeki hızlı gelişmeleri fırsata çeviren dolandırıcılar, kurbanları dolandırmak için giderek daha fazla deepfake'e başvuruyor.

Deepfake, yapay zeka algoritmaları kullanarak hedeflenen bireyin yüz ifadelerini ve sesini inandırıcı bir şekilde taklit ederek gerçekçi video veya ses klipleri oluşturur. Dolandırıcılar, kurbanlarıyla görüntülü görüşme yapmak için deepfake kullanıyor, yazılım yardımıyla kendi görünümlerini değiştirip taklit ettikleri kişinin kimliğini simüle ediyorlar.

Nijerya'dan "The Yahoo Boys" olarak bilinen kötü şöhretli bir grup, deepfake yöntemini aşk dolandırıcılıklarında başarıyla kullandı. Bu olaya karışan Hong Kong merkezli grup, yapay zekayla desteklenen kripto para ticareti hizmetleri sunduğunu iddia ediyordu.

Ancak yetkililer, operasyonun sanal varlıklarla ilgili sahtecilik faaliyetlerinde bulunmak için bir cephe görevi gördüğünden şüpheleniyor. Yetkililerin uyarısında belirtildiği üzere, grup kripto dolandırıcılıklarını gerçekleştirmek için üç web sitesi ve iki Facebook sayfası kullandı.

Dolandırıcılar, şemalarına güvenilirlik kazandırmak için Elon Musk'ın yer aldığı deepfake videoları kullanarak onu teknolojilerinin geliştiricisi olarak gösterdi. Hatta potansiyel kurbanları daha da aldatmak için sahte bir "haber" web sitesi oluşturarak hizmetleri hakkında uydurma bilgiler yaydılar.

Hong Kong polisi, soruşturma sonucu grubun tüm web sitelerini ve sosyal medya sayfalarını hızla kapattı. Ancak dolandırıcılığın yol açtığı zararın tam boyutu henüz bilinmiyor.

Elon Musk'ın Deepfake'leri Kullanıcıları Aldatmak İçin Kullanılıyor. Bu, dolandırıcıların sahte planlarını yönetmek için Elon Musk'ın yer aldığı deepfake'lerden faydalanmasının ilk örneği değil.

Nisan ayında meydana gelen ayrı bir olayda, Güney Koreli bir kadın, Instagram'da kendisini Musk olarak tanıtan dolandırıcıların kurbanı oldu ve 50.000 dolar kaybetti. Kadın, deepfake Musk versiyonuyla görüntülü görüşme bile yaptı ve sahtekar bu görüşmede kadına karşı sevgi ifadeleri kullandı.

Mağdur, 60 Minutes programında "Görüntülü görüşme yaptığımızda 'Seni seviyorum, bunu biliyorsun değil mi?' bile dedi" diyerek durumu anlattı.

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'un da sosyal medya takipçilerini, sesini ve görüntüsünü kullanarak kripto para birimi dolandırıcılıklarını teşvik eden deepfake videolarına karşı uyardığı bildirildi. Loong, daha önce dolandırıcılar tarafından sahte "eller serbest kripto ticareti" planını destekleyen röportaj videosunu dahi paylaşmıştı.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin