Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Euro Destekli Stablecoin: EURT

Fransız ve İrlandalı fintech şirketleri, euro destekli bir stablecoin tanıtmak için iş birliği yaptı. Bu coin, MiCA stablecoin yasalarının yürürlüğe girmesinden bir ay sonra Stellar blockchainde piyasaya sürülecek.

Avrupa Birliği'nin Kripto Varlıklar Pazarları Düzenlemesi (MiCA) çerçevesi, planlanan uygulama takvimine göre kademeli olarak yürürlüğe giriyor. 1 Temmuz'da yürürlüğe giren ilk düzenlemeler, stablecoin'ler ve ihraççıları üzerine odaklandı.

Bu net yönergeler, piyasanın düzenleyici gereklilikleri karşılayamayan oyunculardan temizlenmesini sağladı ve yerel para birimlerine dayalı stablecoin'ler için elverişli bir ortam yarattı.

Fransa merkezli fintech şirketi Next Generation ile İrlanda merkezli elektronik para kurumu (EMI) DECTA Ltd arasında yapılan yeni bir iş birliği buna bir örnek oluşturuyor. İki şirket, Stellar blockchain'inde euro destekli bir stablecoin olan EURT'yi yeniden tanıtma planını açıkladı.

Tarafların belirttiğine göre, 5 Ağustos'ta başlatılan bu girişim tamamen MiCA uyumlu. Next Generation, ünlü fintech oyuncusu Tempo France ile güçlü bağlara sahip. Şirket, 2017'de Stellar Foundation ile iş birliği yaparak EURT'yi piyasaya sürdü ve euro destekli ilk stablecoin'lerden birinin öncüsü oldu.

Ancak, o dönemde düzenleyici bir çerçeve olmaması proje için duraksama ile sonuçlandı. Şimdi, MiCA altında, stablecoin'ler elektronik para token'ları (EMT) olarak sınıflandırılmıştır ve bunların geleneksel e-money ile uyumlu hale gelmesini sağlamış, ihraççıların bir EMI lisansına sahip olmasını veya bir kredi kurumu olmalarını gerektirmiştir.

Bu düzenleyici netlik, euro destekli stablecoin pazarını dönüştürdü ve yatırımcılar için daha öngörülebilir ve çekici hale getirdi.

MiCA'nın yürürlüğe girmesi sırasında bir endüstri analisti Cointelegraph'a, Avrupa pazarlarında talep arttıkça euro destekli stablecoin'lere yönelik potansiyel bir kayma beklediklerini söyledi. DECTA, EURT'yi ihraç etmek için kullanacağı bir EMI lisansı elde etmek amacıyla İrlanda Merkez Bankası tarafından yetkilendirildi.

Next Generation'ın başkanı Suren Hayriyan, euro destekli stablecoin'lere olan mevcut talebin yaklaşık 30 milyar dolar civarında olduğunu ve arzın 300 milyon doların altında olduğunu belirtti. İş birliği, bu boşluğu kapatmayı amaçlıyor ve EURT için önemli bir büyüme projeksiyonu öngörülüyor.

Şu anda, euro destekli stablecoin pazarında Circle'ın (EURC) ve Tether’ın (EURT) gibi büyük oyuncular bulunuyor ve Hayriyan, bu oyuncuları "ana rakiplerimiz" olarak nitelendiriyor.

“Ancak, güçlü düzenleyici uyumumuz ve teknolojik altyapımız, bu gelişen piyasada bizi güçlü bir konumda tutuyor,” dedi. Next Generation ve DECTA, EURT'nin Ekim 2024'e kadar piyasaya sürülmesini hedefliyor.

Circle, MiCA'ya uyum sağlayan ilk küresel stablecoin ihraççısı oldu ve Avrupa merkezini Fransa olarak seçti, ülkenin dijital varlık düzenlemesi konusundaki “ön görülü” tutumunu belirterek.

MiCA'nın aktif hale gelmesi, euro destekli stablecoin sektöründe önemli bir büyüme sağlaması bekleniyor. Pazar tahminleri, 2025 yılına kadar minimum 15 milyar euro piyasa kapitalizasyonu, 2026'da 70 milyar euro'ya ulaşması ve 2028'de 2 trilyon euro'yu aşması öngörülüyor.

31 Temmuz itibarıyla stablecoin'lerin piyasa kapitalizasyonu artış gösterdi ve Temmuz ayında %2.1 oranında bir artışla 164 milyar dolara ulaştı. Bu, Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdi ve USD Coin gibi stablecoin'lerin işlem hacmi %48 oranında bir artış gördü.

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin