Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Lido Kurucu Ortaklarının Gizli Restake Rakibi, EigenLayer'ı Tahtından mı Edecek?

Ethereum'daki en büyük likit stake protokolü olan Lido'nun kurucu ortakları, bu yıl hızla ortaya çıkan ve merkezi olmayan finansta önemli bir güç haline gelen popüler "restake" hizmeti EigenLayer'ın rakibi olan bir projeyi gizlice finanse ediyor.

Konuya yakın birkaç kaynağa göre, projenin adı Symbiotic ve sadece Lido'nun kurucu ortakları Konstantin Lomashuk ve Vasiliy Shapovalov'un girişim şirketi Cyber Fund aracılığıyla değil, aynı zamanda Lido'nun önde gelen yatırımcılarından biri olan kripto venture capital şirketi Paradigm'ın da desteğini almış durumda. Proje, kullanıcılara Lido'nun stake edilmiş ether (stETH) token'ı ve EigenLayer ile doğal olarak uyumlu olmayan diğer popüler varlıkları "restake" etme imkanı sunuyor.

Daha önce Stakemind adlı bir staking hizmeti kuran ekip tarafından geliştirilen Symbiotic, "merkeziyetsiz ağların düğüm operatörleri ve ekonomik güvenlik sağlayıcılarını koordine etmek için esnek mekanizmalar sağlayan izinsiz bir restake protokolü" olacak.

Yeni aktör Lido, birkaç yıl önce, kullanıcıların kripto parayı Ethereum'a stake etmelerine izin veren ancak yine de trade yapabilecekleri bir "stETH" token'ı almalarını sağlayan bir protokol geliştirdiğinde DeFi'de patlama yapan bir sansasyondu. Proje o kadar popüler oldu ki, şu anda Ethereum üzerindeki en büyük merkezi olmayan finans protokolü konumunda ve 27 milyar dolarlık mevduata sahip. O kadar baskın bir konuma ulaştı ki, bazı aktörler bunun aşırı etkisinin operasyonel riskleri konusunda endişelenmeye başladılar.

Ancak son zamanlarda, kullanıcılar varlıklarını EigenLayer'a kaydırdıkça Lido, düşen pazar payıyla boğuşuyor. EigenLayer, kullanıcıların diğer ağları güvence altına almak için Ethereum'un yerel ETH token'ını restake etmelerine olanak tanıyan daha yeni bir hizmet.

EigenLayer, geçen yıl yatırımcılara açıldığından bu yana yaklaşık 16 milyar dolarlık mevduat çekerek son dönemdeki en büyük kripto başarı hikayelerinden birini yarattı.

EigenLayer'a benzer şekilde Symbiotic de merkeziyetsiz uygulamaların, aktif olarak doğrulanmış hizmetlerin veya "AVS'lerin" birbirlerini toplu olarak güvence altına almaları için bir yol sunacak. Kullanıcılar, ödül karşılığında rollup'lar, interoperasyon altyapısı veya oracle'lar gibi bu AVS'leri güvence altına almak için diğer kripto protokollerine yatırdıkları varlıkları restake edebilecekler.

Symbiotic ile EigenLayer arasındaki temel fark, kullanıcıların Ethereum'un ERC-20 token standardına dayalı herhangi bir varlığı doğrudan Symbiotic'e yatırabilmeleri - bu, protokolün Lido'nun stake edilmiş ETH (stETH) token'ı ile doğrudan uyumlu olacağı ve binlerce ERC-20 standardını kullanan varlıklarla da uyumlu olacağı anlamına gelir. EigenLayer ise yalnızca ETH token'larını kabul eder.

İronik bir şekilde, kripto girişim devi Paradigm, EigenLayer'ın kurucu ortağı Sreeram Kannan'a projesine yatırım yapmak için yaklaştığında, konuya yakın birkaç kaynağa göre Kannan, rakip risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz lehine tekliflerini reddetti. Paradigm, Kannan'a projesinin rakibine yatırım yapacaklarını söyledi.

Uber, Lyft ve potansiyel olarak devasa bir pazar olan Restake'in sektördeki sohbeti ele geçirmesiyle birlikte, güçlü bir EigenLayer rakibinin ortaya çıkma ihtimali, şirketlerin ve yatırımcıların restake'ten yararlanmaya ne kadar hevesli olduklarını vurguluyor.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin