MicroStrategy CEO Michael Saylor, Peter McCormack'un YouTube programı "What Bitcoin Did"in son bölümünde kendisini bir Bitcoin (BTC) "iyimseri" olarak tanıttı. Saylor ayrıca, amira
MicroStrategy Zarara Uğradı!
Yazılım devi MicroStrategy, Bitcoin yatırımlarını artırarak kripto para piyasasındaki iddiasını sürdürürken, analistlerden gelen bir hedef fiyatı düşüşüyle karşı karşıya kaldı. Canaccord Genuity isimli aracı kurum, MicroStrategy hisse senedi için fiyat hedefini 1.810 dolardan 1.590 dolara düşürdü.
Pazartesi günü yayımlanan araştırma raporuna göre, MicroStrategy ilk çeyrekte 1,5 milyar dolardan fazla fon topladı ve bu fonları Bitcoin yatırımına tahsis etti. Şirket, 25.250 Bitcoin daha satın alarak toplam Bitcoin varlığını 214.400'e çıkardı. Bu yatırımın bugünkü değeri ise yaklaşık 13,6 milyar doları buluyor.
MicroStrategy, kurumsal stratejisinin önemli bir kısmını Bitcoin birikimine dayandırıyor. Şirketin şu an elinde bulundurduğu Bitcoin miktarı, dolaşımda olan yaklaşık 19,7 milyon Bitcoin'in neredeyse %1'ine denk geliyor. Bu durum, MicroStrategy'yi kurumsal yatırımcılar arasında Bitcoin'a en fazla yatırım yapan şirketlerden biri haline getiriyor.
Raporda yer alan bilgilere göre, MicroStrategy bulut sistemine geçiş sürecini hızlandırırken ilk çeyrekte çift haneli abonelik hizmeti geliri büyümesi elde etti. Ancak olumlu gelişmelere rağmen şirket, Pazartesi günü bir basın açıklamasıyla ilk çeyrekte 53,1 milyon dolarlık net işletme zararına uğradığını duyurdu. Bu zararın kaynağı ise 191,6 milyon dolarlık dijital varlık değer düşüklüğü kaydı olarak açıklandı.
Bitcoin fiyatının ilk çeyrekte önemli bir yükseliş kaydetmesi, MicroStrategy'nin elindeki varlıkların değerini artırdı. Şirket, bu durumdan faydalanarak yeni dijital varlık fair value muhasebe standardını benimseyebilir ve bu sayede büyük bir kar rapor edebilirdi. Ancak MicroStrategy, bu yolu tercih etmedi.
Canaccord, hisse senedi için "satın al" notunu korurken, MicroStrategy'nin fiyat hedefini 1.590 dolara düşürmesinin nedenlerini de açıkladı. Analist Joseph Vafi liderliğindeki ekip, yeni fiyat hedefinin ana belirleyicileri olarak iki faktörü sıralıyor: "Bitcoin fiyatının artmaya devam etmesi" ve "yazılım işletmesinin değerinin biraz yukarı revize edilmesi." Raporda ayrıca ilginç bir noktaya dikkat çekiliyor: "MSTR'nin mevcut Bitcoin varlığına göre priminden dolayı, mevcut seviyelerden itibaren yukarı yönlü bir tetikleyici olarak bunu hesaba katmadık."
Bu ifade, MicroStrategy hisse senedi fiyatının Bitcoin fiyatına göre daha yüksek bir değere sahip olduğunu ve bu durumun gelecekteki potansiyel kazancı sınırlayabileceğini ima ediyor. Yazarlar, "HODL stratejisiyle elde edilen Bitcoin varlığına göre mevcut %71'lik özkaynak değeri priminin hala oldukça önemli olduğunu ve bu nedenle buradaki bir daralmanın risk faktörü olarak görülmesi gerektiğini" vurguluyorlar.
Canaccord, MicroStrategy'nin Bitcoin varlığının kıtlık değerine sahip olduğunu ve bu yatırımların çoğu borsa yatırımcısı için dijital varlığa erişmenin en iyi yollarından biri olmaya devam ettiğini belirtiyor. Raporda bu yapının "MSTR hisselerinde yeniden ortaya çıkması için spot fiyata ek bir prim potansiyeli sağladığı" ifade ediliyor.
Bitcoin piyasası açısından bakıldığında ise görünüm olumlu. Raporda, "ağır varlık yöneticilerinden gelen ABD Bitcoin spot borsa yatırım fonlarının (ETF'ler) onayları ve beraberinde görülen güçlü benimsenme ve son Bitcoin halvingi ile birlikte Bitcoin fiyatı yukarı yönlü bir eğilime sahip." ifadeleri yer alıyor.
Sonuç olarak, MicroStrategy'nin Bitcoin yatırımlarına hız kesmeden devam etmesi, şirketin geleceğine dair farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Analistlerin fiyat hedeflerindeki düşüş, Bitcoin piyasasında yaşanabilecek olası dalgalanmalara işaret ediyor olabilir. Ancak Bitcoin'in uzun vadedeki seyri ve MicroStrategy'nin bu alandaki stratejisinin ne kadar sürdürülebilir olacağı ise zaman gösterecek.
MicroStrategy'nin Bitcoin yatırımlarının şirkete ve genel olarak kripto para piyasasına nasıl bir etkisi olacağını tam olarak kestirmek zor olsa da, bu durumun gelecekte de yakından takip edilmesi gereken önemli bir gelişme olduğu aşikar.
Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız