Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Ordinals Protokolü ile Bitcoin'e Gelen NFT çılgınlığı

Ocak 2023'te piyasaya sürülen Ordinals Protocol, Bitcoin ekosistemini NFT çılgınlığına açtı. Kullanıcıların görüntü, sanat, video ve daha fazlası gibi verileri satoshi adı verilen bireysel Bitcoin birimlerine yazmalarına olanak tanıdı.

NFT'leri Bitcoin ağına getirme fikri bazılarına anlamsız gelebilirdi. Ancak bazıları, Ordinals'ı Proof-of-Work blockchain için önemli bir adım olarak gördü. Bitcoin artık sadece enflasyon düşürücü bir dijital para birimi değil, aynı zamanda dijital sanat eseri veya müzik parçası gibi NFT'ye de dönüşebiliyordu.

Ordinals'ın gelişi, ilk kez doğrudan Bitcoin blockchain üzerine NFT basılmasını etkinleştirdi. Bu fikir, eski Bitcoin Core katkı sağlayıcısı ve Ordinals yaratıcısı Casey Rodarmor'a ait.

Ordinals, satoshilere seri numaralarının atandığı bir sistemi temsil eder. Bu sayede her birine işlemler arasında takip edilebilen ve kullanıcılara ek veri (yazıtlar) eklemelerine olanak tanıyan benzersiz bir tanımlayıcı verilir.

Ordinals'ın ortaya çıkmasından birkaç ay sonra, anonim bir geliştirici, bir protokol aracılığıyla değiştirilebilir tokenlerin basılmasını ve transferini destekleyerek Bitcoin işlevselliğini genişleten bir token standardı olan BRC-20'ye öncülük etti.

Deneme amaçlı standart - token verilerini doğrudan blockchain üzerine gömmek için Ordinal yazıtlarını kullanan - bir vahiy oldu: Ordinals'ın lansmanından bir yıldan az bir süre sonra, iddialı BRC-20 meme coini ORDI, piyasa değerinde 1 milyar doları aştı.

Dune Analytics'e göre satoshiler üzerine yaklaşık 66,5 milyon yazıt yapıldı. Bir Bitcoin'de 100 milyon satoshi olduğu düşünüldüğünde, yazıtların tüm bir coine eşit olması için daha kat etmemiz gereken bir yol var. Bu arada, Ordinals ücretleri tarafından oluşturulan dolar tutarı 417 milyon doları aşıyor.

Ordinals'ın resmi olarak piyasaya sürülmesinden bu yana geçen 18 ayın altında, ilk Ordinals Koleksiyonu'nun (Bitcoin Shrooms) çıkışından, ilk yazıt hizmetinin (OrdinalsBot) gelişi ve yukarıda bahsedilen ORDI'nin başarısına kadar birçok anlamlı kilometre taşı kaydedildi.

En büyük kilometre taşlarından biri, Magic Eden'de bir Bitcoin NFT pazarının açılmasıydı. Bu, 2021'deki Ethereum NFT patlamasına benzer şekilde, Bitcoin tabanlı BRC-20 NFT'lerinin yoğun ticaretine zemin hazırladı.

Dikkat edilmesi gereken en önemli fark, Ethereum NFT'lerinin ERC-721 ve ERC-1155 gibi standartlara dayalı akıllı sözleşmeler kullanılarak oluşturulmasıdır. Bu aslında NFT verilerinin Ethereum block zincirinin farklı katmanlarında veya hatta InterPlanetary File System'de depolanabileceği ve NFT'lerin daha fazla işlevsellikten yararlanabileceği anlamına gelir. Buna karşılık, Bitcoin NFT'leri doğrudan kendi adını taşıyan blockchain üzerine kaydedilir.

Başka bir farklılık noktası ise işlem ücretleriyle ilgilidir. Ordinals zincir üzerinde saklandığından işlem ücretleri daha yüksektir. Ethereum NFT'leri ise zincir dışında depolanabilir ve dolayısıyla daha düşük ücretlerden faydalanır.

NFT telif hakları akıllı sözleşmeler aracılığıyla çalıştığından ve Bitcoin akıllı sözleşme ağı olmadığından, Ordinals içerik oluşturucularına çalışmalarının yeniden satışlarından telif hakkı geliri sağlamaz. Bununla birlikte, Bitcoin'e akıllı sözleşme yeteneği kazandırmayı amaçlayan girişimler vardır, covenant'lar bunun bir örneğidir.

Bazıları Ordinals'ı Bitcoin'e DeFi yozlaşmasını getirdiği için kötülese de, Ordinals ve BRC-20, geçen yaz Vitalik Buterin gibi isimler tarafından övgüyle karşılandı.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin