Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Raipur Belediye Başkanlığı, Blok Zinciri ile Emlak Kayıtlarını Dijitalleştiriyor!

Raipur Belediye Başkanı Abinash Mishra, sertifikasyonun güvenli olması gerektiğini ve merkeziyetsizliğin gelecekte üzerinde çalışılması gereken bir alan olduğunu vurguladı.

Hindistan’ın Chhattisgarh eyaletinin başkenti Raipur, emlak kayıtlarını blok zinciri teknolojisi ile dijitalleştirme sürecine girdi. Bu projede AirChains adlı Hindistan merkezli Zero-Knowledge (ZK) roll-up teknolojisini kullanıyor.

Raipur Belediye Başkanlığı, her yıl 8.000’in üzerinde inşaat ruhsatı, iş emri ve kolon gelişim izni düzenlemektedir. Belediyenin kayıtlarını blok zincirine taşıma amacıyla açtığı ihale sürecinde, AirChain partner olarak seçildi.

Abinash Mishra, bu süreçle ilgili olarak, “İnşaat izin belgeleri veriyoruz ve daha önce bu belgelerin sahteciliği ile birçok sorun yaşadık,” dedi.

“AirChain ekibiyle birlikte geliştirdiğimiz bu çözüm sayesinde, doğum, ölüm ve evlilik sertifikaları gibi şehir yönetimlerinin ürettiği temel hizmetlerin dijital dokümantasyonunu blok zinciri aracılığıyla gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

AirChains CEO’su Ankur Rakhi Sinha, bu iş birliğinin Hindistan’daki Zero-Knowledge Fully Homomorphic Encryption (zk-FHE) teknolojisinin ilk kullanım örneği olduğunu belirtti.

Sinha, blogunda, “Zero-Knowledge (ZK), bir şeyin doğru olduğunu kanıtlamak için kullanılırken, hiçbir ek bilgi vermeden FHE (Fully Homomorphic Encryption) ise şifrelenmiş veriler üzerinde hesaplamalar yapabilmeyi sağlar,” diye yazdı. Bu teknoloji, verilerin güvenliğini sağlarken, işlem ve analizleri de mümkün kılar.

Raipur Belediye Başkanlığı, kendi sunucu setlerine sahip ve tüm şifreleme anahtarları hükümet kurumunun denetiminde tutulmaktadır, dedi Sinha. Şu anda, eski sertifikaları şifrelemekte olan AirChains, yaklaşık 100.000 sertifikayı Zero-Knowledge (ZK) teknolojisi ile tamamlamış durumda. Canlıya geçiş yaptıklarında, günlük verilerin de blok zincirine ekleneceği belirtiliyor. Her inşaat izni için bir akıllı sözleşme oluşturulacak ve her güncelleme bu akıllı sözleşmelerde otomatik olarak güncellenecek.

Raipur Belediye Başkanı Mishra, inşaat izin başvurularındaki gerçeklerin doğrulanmasının genellikle “en az bir ay” sürdüğünü ve bankaların kredi onayı ile belediye başkanına iletilmesi arasındaki sürenin “yedi gün” olduğunu belirtti. Bu süreyi üç güne indirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu süreçte, daha hızlı ve güvenilir bir doğrulama süreci sunmayı amaçlıyorlar.

Mishra, “Sertifikasyon güvenli olmalı ve merkeziyetsizlik, gelecekte üzerinde çalışmamız gereken bir alan olacaktır,” dedi. “Bu, aldığımız küçük bir girişim. Birçok kişinin bu teknolojiyi benimseyeceğini düşünüyorum.”

AirChains, daha önce de Hindistan’ın diğer eyalet yetkilileriyle benzer projelerde iş birliği yaptı. Bu iş birliği, blockchain teknolojisinin yerel yönetimler ve kamu hizmetleri alanında nasıl devrim yaratabileceğinin bir örneğini sunuyor.

Ayrıca, bu tür projeler, blok zincirinin devlet hizmetlerinde güvenliği ve şeffaflığı artırma potansiyelini de gözler önüne seriyor. Bu gelişmeler, teknolojinin çeşitli alanlarda nasıl kullanılabileceği konusunda daha fazla ilgi ve yatırım çekebilir.

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin