Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Ripple’ın Zaferi: Gerçekten Kazanan Var Mı?

Ripple, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile dört yıl süren hukuki savaşını sonlandırmanın keyfini çıkarırken, bazı avukatlar son mahkeme gelişmelerinin gerçekten bir zafer teşkil edip etmediği konusunda şüphelerini dile getirdi.

Ripple, 7 Ağustos'ta SEC ile dört yıl süren hukuki mücadelesinin sona erdiğini duyurdu. Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, X platformunda yaptığı açıklamada, Hakim Analisa Torres'ın Ripple'a 2 milyar dolarlık tazminat cezasından SEC’in başlangıçta planladığı cezanın %94 oranında azaltıldığını belirtti.

“Bu, Ripple, sektör ve hukuk düzeni için bir zaferdir. SEC’in XRP topluluğuna karşı olan engelleri ortadan kalktı,” yazdı CEO. Topluluk, Garlinghouse’un açıklamasının ardından XRP'nin %26 oranında yükselmesiyle hızlı bir şekilde tepki gösterdi.

Birçok avukat, son mahkeme kararını Ripple için “büyük bir zafer” olarak nitelendirirken, bazıları bunun tam anlamıyla bir zafer olup olmadığını sorguluyor. Diğerleri ise, bu kararın hukuki mücadelenin sonu olup olmayabileceğini öne sürdü.

Seward & Kissel avukatı ve eski SEC danışmanı Philip Moustakis'e göre, SEC'in tazminat talebinin 2 milyar dolardan 125 milyon dolara indirilmesi “kesinlikle SEC için bir zafer değil,” ancak davada herhangi bir kazanan olup olmadığını söylemek hala zor.

ABD menkul kıymetler yasalarının kripto paralara nasıl uygulanacağı konusundaki belirsizlik, hukuki savunma ve ceza masrafları ile davanın başladığı 2020 sonundan bu yana Ripple’ın işinin kesintiye uğraması gibi faktörler nedeniyle, Moustakis bu durumu şu şekilde açıkladı:

“Ripple bir kazanan, ama bence büyük resme bakıldığında, yıllarca dava sürecine dahil olmak, varlığınızın, token’ınızın en azından bir süreliğine borsa listesinden çıkarılması, bir düzenleyici ile mücadele edilmesi ve büyük bir ceza ödenmesi - bu gerçekten bir zafer gibi hissettirmiyor.”

Ripple’ın “zaferinin” yüksek maliyetlerinin yanı sıra, SEC'in davanın bazı yönlerini yeniden sorgulama olasılığı da bulunuyor. Torres’in son kararının ardından, SEC’e Ripple davasında temyiz başvurusu yapmaları için 60 gün süre verildi.

XRP destekçisi avukat Fred Rispol, 7 Ağustos'ta X platformunda “Bugün, temyiz başvurusu için son tarihe kadar 60 gün geri sayım başlıyor,” diye yazdı.

Fox Business gazetecisi Eleanor Terrett'e göre, SEC’in potansiyel temyizi muhtemelen en son tazminat kararından ziyade diğer mahkeme kararlarına yönelik olacak.

Eğer SEC, 6 Ekim'e kadar bir temyiz başvurusu yaparsa, bu muhtemelen XRP'nin yalnızca perakende yatırımcılara satıldığı durumda menkul kıymet olarak değerlendirilmediği yönündeki Torres’in Temmuz 2023 tarihli mahkeme kararına ilişkin olacaktır.

Aynı zamanda, Torres XRP'nin kurumsal yatırımcılara satıldığında hala menkul kıymet olduğunu hükmetmişti. SEC ve Ripple ile olan iletişimini sonlandıran Terrett şunları belirtti:

“Her iki taraftan da tazminat kararına temyiz edilme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorum. Final kararı verildikten sonra, SEC’in Temmuz 2023 kararına temyiz etmesi daha olası görünüyor.”

“Temyiz etme hakları var. Ve eğer yaparlarsa, odak noktası programatik satışlar olacaktır,” dedi avukat Jeremy Hogan.

Mayer Brown'dan Joe Castelluccio, SEC’in, ajansın Ekim 2023’te zaten başarısız olduğu düşünüldüğünde temyize gitmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Avukata göre, SEC’in muhtemelen ikincil satışlar ve ceza üzerinde temyize gideceği düşünülüyor. Ayrıca, SEC Ripple’ın sınır ötesi ödeme hizmetleri olan On-Demand Liquidity (ODL) üzerindeki satışların yasaları ihlal ettiğini açıkça belirtmedi. Bunun yerine, satışların Ripple’ın yeniden suç işleme olasılığını gösterdiğini iddia etti.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin