Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Rome: Solana Gücüyle Ethereum Layer-2 Blok Zincirlerine Destek

Blok zincir geliştiricileri, Ethereum'un sayısız bileşenini ve işlevini yönetmek için giderek daha fazla "modüler" ağlara güvendikçe, Rome bu alanda hizmetler sunmayı hedefliyor.

Kripto para piyasasında yeni bir oyuncu olan Rome, Ethereum üzerine inşa edilen layer-2 blok zincirlerine hizmet sağlamak için Solana'yı yardımcı ağ olarak kullanmayı hedefliyor. Şirket, gizlilik perdesini araladı ve önde gelen yatırımcılardan 9 milyon dolarlık fon topladığını duyurdu.

Hack VC, Polygon Ventures, HashKey, Portal Ventures, Bankless Ventures, Robot VC, LBank, Anagram, TRGC, Perridon Ventures fonlarının yanı sıra Anatoly Yakovenko, Nick White, Santiago Santos, Comfy Capital, Austin Federa, Jason Yanowitz gibi önemli yatırımcılar da bu finansman turuna katıldı.

Basın açıklamasına göre, Anil Kumar ve Sattvik Kansal tarafından kurulan Rome, Solana'yı hem "paylaşımlı sıralayıcılar" hem de "veri kullanılabilirliği" (DA) için temel ağ olarak konumlandırmayı hedefliyor.

Bir sıralayıcı, layer-2 blok zincirinin işlemleri toplayıp yerleşmeleri için temel Ethereum blok zincirine gönderen bileşenidir. Bazı uzmanlar, bu sıralayıcıların tek bir noktadan kaynaklanan hata riskini ortadan kaldırmak için merkeziyetçi olmaması gerektiğini savunuyor. Bir veri kullanılabilirliği (DA) projesi ise, Ethereum layer-2'ler tarafından oluşturulan muazzam işlemsel veriyi depolamak ve bunu ana Ethereum zincirine yerleştirmekten daha düşük bir maliyetle gerçekleştirmek için tasarlanmıştır.

Kumar, CoinDesk ile yaptığı röportajda, "Asıl mesele, paylaşımlı bir sıralayıcının kendi zincirine sahip olması gerekiyor ve bunu yapmak çok zaman ve çaba gerektiriyor. Bu nedenle hangi zinciri kullanmamız gerektiğini araştırıyorduk. Solana'ya bir durum makinesi olarak bakarsak, Bitcoin, Cosmos ve Ethereum'a kıyasla en iyi durum zinciri olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Proje ayrıca, Kumar'ın açıkladığı üzere, Ethereum layer-2 ağları arasında "atomik işlemler" yapılmasına da izin vermeyi hedefliyor. Bu, bir işlemin farklı blok zincirlerinde birden fazla adımının gerçekleştirildiği senaryodur. Kumar, işlemin herhangi bir kısmı başarısız olursa, hiçbiri tamamlanmaz ve kullanıcının yalnızca tipik olarak çok düşük olan bir Solana işlem maliyetiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.

Rome, Ethereum'un ana zincirinin daha önce tek başına yürüttüğü belirli işlevlerin alternatif projeler tarafından üstlenildiği daha geniş "modüler" blok zincirleri eğiliminin bir parçası olarak, paylaşımlı sıralayıcılar veya DA geliştirmek için çalışan diğer kripto projelerine katılıyor.

Ethereum layer-2 projesi olan Metis, merkeziyetçi bir sıralayıcı çalıştırıyor ve Espresso Systems, "L2 sıralayıcı pazarı" olarak tanımladığı bir sistem inşa ediyor. Geçen ay, alternatif layer-1 blok zinciri NEAR Protocol'ü destekleyen NEAR Vakfı, 13 milyon dolarlık fonla Nuffle Labs adlı bir proje başlattı. Bu proje veri kullanılabilirliği sağlamayı hedefliyor.

Başka bir proje olan Avail, kendi ağını veri kullanılabilirliği için kullanıyor ve Nisan ayında Arbitrum, Optimism, Polygon, StarkWare ve zkSync dahil olmak üzere beş Ethereum layer-2'ye entegre edilmesi planlandığını açıkladı.

Rome, bu ay geliştiricilere kapalı bir ağ açmayı planlıyor. Test ağının 2024 sonunda, ana ağ lansmanının ise 2025 ortalarında gerçekleşmesi hedefleniyor.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin