Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Sahte İş İlanlarına Dikkat! Kripto Parayla Dolandırıcılık

Uzaktan çalışma giderek popülerleşirken, bu alanda dolandırıcılık girişimleri de ne yazık ki artıyor. FBI, iş arayanları "gerçek olamayacak kadar iyi" evden çalışma iş ilanlarına karşı uyarıyor.

Hayalinizdeki evden çalışma pozisyonunu garantilemek için sizden kripto para göndermesini isteyen bir işverene mutlaka şüpheyle yaklaşın. Unutmayın, Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu (FBI) bu tür taleplerin büyük ihtimalle bir dolandırıcılık girişimi olduğuna dikkat çekiyor.

FBI, 4 Haziran tarihli açıklamasında, evden çalışma iş ilanı dolandırıcılıklarında ciddi bir artış olduğunu duyurdu. Bu dolandırıcılık şebekesi, potansiyel kurbanlarına genellikle istenmeyen aramalar veya mesajlar gönderiyor.

Bu mesajlarda restoranları değerlendirmek, bir web sitesini "optimize etmek" için belirli bir düğmeye tekrar tekrar tıklamak gibi nispeten basit işler teklif ediliyor. Dikkat çekici olan, dolandırıcılar kurbanları para kazandıklarına bile inandırabiliyor. Sahte bir arayüz aracılığıyla kurbanlara para kazandıklarını gösteriyorlar, ancak bu parayı asla çekebilmek mümkün olmuyor.

Dolandırıcılık aslında en kritik noktada devreye giriyor. Kurban, daha fazla iş fırsatı "açmak" için sahte işverene kripto para ödemesi yapmaya yönlendiriliyor. Tabii bu ödemeler doğrudan dolandırıcıların hesabına gidiyor.

FBI, iş arayanlarını bu tür dolandırıcılıkları teşhis edebilmeleri için uyarıyor. Bir iş ilanında aşırı derecede "optimizasyon" kelimesinin kullanılması veya işe alım sürecinde referans talep edilmemesi gibi durumlar kırmızı bayrak olarak değerlendirilmeli.

Evden çalışma imkanı sunan pozisyonlara olan talebin artmasıyla birlikte, bu tarz dolandırıcılıkların daha fazla kişiyi mağdur ettiğini söylemek mümkün. Statista verilerine göre, küresel çapta uzaktan çalışanların sayısı 2023 yılı sonunda %28'e yükseldi. Uzaktan çalışma imkanı sunan pozisyonlar, çalışanlara çalışma mekanlarını seçme özgürlüğü de tanıyor. Bu durum, cazip bir yaşam tarzı arayan birçok kişiyi motive ediyor.

Örneğin, Canggu'da yaşayan kripto danışmanı Dominic Frei, daha cazip bir yaşam tarzı ve iklim arayışı içinde karısı ve iki küçük çocuğuyla birlikte İsviçre'den Bali'ye taşındığını söyledi. Ancak bu tarz yaşam tarzı değişiklikleri masraflı olabildiğinden, uzaktan çalışma imkanı cazip bir seçenek haline geliyor. Ne yazık ki, bu durum dolandırıcıların da işine geliyor.

FBI'ın bir raporuna göre kripto ile ilgili yatırım kayıpları 2022'de 2,57 milyar dolardan 2023'te yaklaşık 3,94 milyar dolara yükseldi. Bu, bir yılda %53'lük bir artışa işaret ediyor. Bu artışın önemli bir kısmı evden çalışma iş ilanları üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılıklara bağlanıyor.

Kripto para birimleri ile ilgili dolandırıcılıklardan en yaygın olanlarından biri de "romantik dolandırıcılıklar." Bu dolandırıcılık türünde suçlu, kurbanın güvenini kazanmak için sahte bir çevrimiçi kimlik oluşturuyor. Sahte kimlik ile kurulan iletişimde suçlu, kurbana karşı romantik duygular besliyormuş gibi davranıyor. Bu güven ilişkisini kurduktan sonra ise kurbanı kripto para göndermeye ikna etmeye çalışıyor. Ne yazık ki, kurban dolandırıcıya para gönderdikten sonra suçlu ortadan kayboluyor.

FBI'ın uyarıları ve veriler ışığında, evden çalışma hayali kuran kişilerin iş ilanlarına karşı dikkatli olması gerekiyor. Mükemmel gibi görünen bir iş teklifi alındığında şüphelenmek ve mutlaka işvereni ve teklifi detaylı bir şekilde araştırmak gerekiyor.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin