Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Scarlett Johansson ve OpenAI Arasında Gerginlik

Yapay zeka (AI) geliştiricisi OpenAI, sohbet botu ChatGPT için yeni ses modunun kullanımını "durdurma" kararı aldı. Bu karar, sesin nasıl seçildiğine ve elde edildiğine dair tartışmalar nedeniyle ortaya çıktı.

OpenAI, 20 Mayıs tarihinde X platformunda chatbot'u için sunulan beş sesten biri olan "Sky" sesi hakkında "sorular duyduklarını" ve bunları çözmeye çalıştıklarını duyurdu. Ancak sorular, tanınmış oyuncu Scarlett Johansson'un OpenAI ve CEO ve kurucu ortaklarından Sam Altman ile olan etkileşimi hakkında bir açıklama yapmasının ardından gündeme geldi.

Oyuncu, Altman tarafından kendisine ChatGPT 4.0 ses modeli için seslendirme çalışması yapma fırsatı sunulduğunu söyledi. Johansson teklifi reddettiğini ve ardından Sky'ın piyasaya sürülmesinden sonra arkadaşları ve ailesinin kendisine sesin ona çok benzediğini söylediğini belirtti.

"Demoyu duyduğumda şok oldum, öfkelendim ve Bay Altman'ın en yakın arkadaşlarımın ve haber kuruluşlarının bile ayırt edemeyeceği kadar bana ürkütücü derecede benzeyen bir ses kullanmaya çalışmasına inanamadım."

Johansson, Altman'ın piyasaya sürülmeden iki gün önce temsilcisiyle iletişime geçerek yeniden değerlendirme istediğini söyledi. Mevcut durum nedeniyle Johansson, bir hukuk ekibi tuttuğunu ve "deepfake'lerin" giderek yaygınlaştığı bir dönemde "kendi benzerliğimizin korunması" ihtiyacının altını çizdi.

OpenAI, cevabında ChatGPT sesleri için seslendirme sanatçılarını nasıl seçip atadıklarına dair detaylı bir açıklama yaptı. Şirket, Johansson'un taklit edilmediğini vurguladı.

"Yapay zeka seslerinin ünlülerin ayırt edici seslerini kasten taklit etmemesi gerektiğine inanıyoruz - Sky'ın sesi Scarlett Johansson'ın bir taklidi değildir, kendi doğal konuşma sesini kullanan farklı bir profesyonel aktriste aittir."

OpenAI, her oyuncuya "insan-yapay zeka sesli etkileşimleri ve OpenAI" için bir vizyon sunduğunu, aynı zamanda teknolojinin yetenekleri, sınırlamaları ve içerdiği riskleri de tartıştıklarını iddia ediyor.

Altman da olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada Sky'ın Johansson'a benzemesinin kasıtlı olmadığını söyledi.

Ancak Altman'ın lehine olmayan bir durum da var. 13 Mayıs'ta X'de "ona" kelimesini paylaşmış olması.

İnternet dedektifleri, bunu Johansson'un seslendirdiği yapay zeka sistemine aşık olan bir adamın hikayesini anlatan 2013 yapımı romantik bilimkurgu filmi "Her" ile ilişkilendiriyor. Bu aynı zamanda oyuncunun istenmeyen yapay zeka kullanımıyla ilk karşılaşması değil.

Yedi ay önce, başka bir yapay zeka şirketi aleyhine, benzerliğini izinsiz kullandıkları için dava açtı. Johansson, "deepfake"lere karşı mücadelede yalnız değil. Bu konu, geçen yıl Hollywood'daki SAG-AFTRA sendikalarının grevleri sırasında tartışılan önemli konulardan biriydi.

Hollywood oyuncuları, stüdyoların gelecekte istedikleri şekilde yeni içeriklerde kullanılmak üzere kendi benzerlerini klonlamak ve yeniden kullanmak için yapay zeka kullanımı konusunda stüdyolara dava açtı.

Bunun dışında, YouTube fenomeni Mr. Beast'ten oyuncu Tom Hanks ve girişimci Elon Musk'a kadar birçok kamu figürü, geçtiğimiz yıl boyunca yapay zeka ile üretilen taklit dolandırıcılıklarının hedefi haline geldi.

Ancak yapay zekada seslerinin kullanılmasından haksızlığa uğrayan tek kişi Johansson değil. Örneğin, Apple'ın ikonik Siri asistanının arkasındaki ses, bu işe dahil olduğunun farkında olmayan bir kadına aitti.

Susan Bennett, 2005 yılında ScanSoft şirketi için sesini kaydettiğini söyledi. Apple daha sonra bu kayıtları satın aldı ve Siri için kullandı.

Bennett, verdiği bir röportajda, Apple'dan hiçbir ödeme veya takdire layık bir tanınma almadığını söyledi. Başlangıçta, sesinin yaygın kullanımının diğer işler bulma yeteneğini olumsuz yönde etkileyeceğinden endişeleniyordu.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin