Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Stablecoin'ler Hiç Olmadığı Kadar Popüler

rwa.xyz veri kaynağına göre, dolar ve kriptoya endeksli stablecoin'leri tutan adres sayısı bu yıl %15 artarak rekor seviye olan 93,6 milyonun üzerine çıktı. Stablecoin'ler, ABD doları gibi harici bir referansa bağlı değerleri olan kripto paralardır. Genel olarak fiat destekli, kripto destekli veya algoritmik stablecoin'ler olarak kategorize edilebilirler. Şu anda toplam piyasa değeri 157 milyar doları aşan 35 adet stablecoin bulunmakta.

Piyasa değeri 114,07 milyar dolar ile sektör lideri olan Tether (USDT) tutma adreslerinin oranı, toplam stablecoin adreslerinin %80'inden fazlasını oluştururken, onu USDC ve BUSD takip etmektedir.

Tabir edilen "tutma adresleri" sayısı, 2022 kripto ayı piyasası sırasında bile arttı. Fed, 2022'de faiz oranlarını hızla yükseltti ve bu durum yatırımcıların ABD dolarına ve dolara endeksli kripto para birimleri gibi ABD doları eşdeğerlerine olan talebini artırdı.

Üstelik, stablecoin transferi yapan adres sayısı da yıllar içinde hızla arttı. rwa.xyz'ye göre, yalnızca Mart ayında aktif stablecoin adresleri rekor seviyede ilk kez 26 milyon adedi geçti.

Detaylar, bu adreslerin yaklaşık 20 milyonunun veya %77'sinin çoğunlukla bireysel yatırımcı katılımını temsil eden TRON ve Binance Smart Chain (BSC) tabanlı olduğunu gösteriyor.

Kripto analiz bülteni OurNetwork'ün 23 Nisan tarihli sayısı, "Transfer hacimlerine yakından bakıldığında, baskın aktif adres sayısına rağmen, TRON ve BSC'nin hacimlerin azınlığını oluşturduğu ve perakende yatırımcılar arasında popüler oldukları görülüyor" dedi.

OurNetwork, geniş merkeziyetsiz finans ekosistemleri nedeniyle transfer hacminin büyük bir bölümünün dünyanın en büyük akıllı sözleşme blokzinciri Ethereum ve rakibi Solana'dan kaynaklandığını ekledi.

Federal Reserve tarafından 2022'de yayınlanan bir raporda, stablecoin'lerin sınır ötesi ödemeler, şirket içi fon transferleri ve şirketlerde likidite yönetimi dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılabileceği belirtildi.

Ayrıca, tek bir stablecoin, yetki alanına bağlı olarak farklı bir amaca hizmet edebilir. Örneğin, Zimbabve ve Nijerya gibi yüksek enflasyona sahip ülkelerde, stablecoin'ler alternatif ödeme, havale ve değer saklama araçları olarak benimsenmiştir. Bu arada, gelişmiş ekonomilerde stablecoin'ler genellikle kripto para birimi satın alımlarını finanse etmek için kullanılmaktadır.

USDT'nin arkasındaki şirket olan Tether LTD, yakın zamanda Telegram Open Network (TON) ile ortaklık kurarak TON blok zincirinde 60 milyon dolarlık USDT ihraç etti.

OurNetwork, "Bu anlaşma, USDT'yi isim benzeri mesajlaşma uygulamasının blok zincirine yerleştirerek, neredeyse bir milyar Telegram kullanıcısına Tether'ın yerel kullanımına kapı açıyor" dedi.

Reyting kuruluşu S&P'ye göre, düzenleyici netlik muhtemelen bankaları stablecoin'leri benimsemeye teşvik edecek. Geçen hafta ABD Senatörleri Cynthia Lummis (R-Wyo.) ve Kirsten Gillibrand (D-N.Y.) stablecoin'lerin düzenlenmesiyle ilgili ortak bir 179 sayfalık yasa tasarısı sundular.

S&P, "Yasa tasarısının onaylanması ve ardından ilgili bankacılık düzenlemelerinin gelmesi durumunda, yeni kurallar bankacılık lisansı olmayan kuruluşları maksimum 10 milyar dolarlık ihracata sınırlayarak bankalara rekabet avantajı sağlayabilir" dedi.

S&P, ABD dışı bir kuruluş tarafından ihraç edilen USDT'nin önerilen tasarı kapsamında izin verilen bir ödeme stablecoin'i olmadığını, bu da ABD'li kuruluşların Tether'ı tutamayacağı veya Tether ile işlem yapamayacağı anlamına geldiğini sözlerine ekledi. Bu nedenle, Tether'ın baskınlığı azalabilir ve kullanıcılar muhtemelen ABD'de ihraç edilen stablecoin'lere geçiş yapabilir.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin