Giriş Yap
üye Ol

Loading...

SushiSwap, Merkeziyetsiz Yapıdan Vazgeçiyor: Sushi Labs Kuruluyor

SushiSwap ekosisteminde aylarca süren hararetli tartışmaların ardından, merkeziyetsiz borsa SushiSwap, yepyeni bir marka ve iş modeliyle karşımıza çıkıyor. Sushi Labs adıyla yeni bir döneme giren proje, merkeziyetsiz özerk kuruluşu (DAO) yapısını "konsey yapısı" ile değiştiriyor.

Sushi protokolü, 11 Haziran'da Sushi ekosistemini yönetecek otonom bir idari, teknik ve operasyonel şirket olan Sushi Labs'ı tanıttı. İlk olarak Mart ayında önerilen bu değişiklik, "yönetimin hantallığı" nedeniyle piyasa değişikliklerine yavaş tepki verme dahil olmak üzere "piyasa taleplerine ve kullanıcı gereksinimlerine" yanıt vermek amacıyla yapıldı.

Yeni Labs modeli, türev protokolü Synthetix'e benzer bir konsey yapısı altında çalışacak. Synthetix, Sushi Yüksek Mutfağı, Hazine Konseyi, Hibeler Konseyi ve Büyükelçi Konseyi olmak üzere dört konseyden oluşuyor. Altı ila sekiz üyeden oluşan Yüksek Mutfak, protokol için merkezi yönetim organı olacak ve işlemler için çoklu imza kurulumunu denetleyecek.

Sushi Labs'ın şu anki yönetici direktörü Jared Grey, Sushi topluluğuna yazdığı bir notta, "Sushi'nin durgun büyümesini ve AMM likidite sorunlarının çoğunu, likidite sağlayıcılarının daha iyi getiri arayışı içinde diğer DEX'lere göçmesine bağlıyor. Ancak yeni kurulan kurumsal yapımız, yeterli bütçemiz ve Route Processor gibi başarılı ürünleri kullanarak Sushi DEX'teki likiditeyi artırmak için gerekli araçlara sahibiz" diyor.

Sushi Labs, 25 milyon SushiSwap tokeni içeren DAO'nun multimilyon dolarlık bütçesini devralacak. Token sahipleri hala hazine tahsislerine karar verme yetkisine sahip olacak, ancak operasyonel detaylarla ilgilenmeyecekler.

DefiLlama verilerine göre Sushi, Mayıs ayında 1,62 milyon dolar gelir ve 270.500 dolar kar elde etti. Bu rakamlar, önceki yükseliş döngüsündeki performansıyla karşılaştırıldığında önemli bir düşüşü gösteriyor. Mayıs 2021'de Sushi, 86,24 milyon dolarlık ücret üreterek 14,37 milyon dolar gelir elde etmişti.

Sushi'deki bir başka önemli değişiklik de çoklu tokenli ürün paketi. Sushi'ye göre bu paket, ürün maliyetlerinin dağıtılmasına yardımcı olurken, token sahiplerine daha fazla ödül fırsatı sunacak. Açıklamada, "Çoklu tokenli bir ekosistem, Sushi tokeni enflasyon riskini azaltır ve ürünler karlı olmadığında DAO girişimlerini finanse etmenin mali yükünü hafifletir" ifadeleri yer alıyor.

Son aylarda yeni model, merkeziyetçi yapısı nedeniyle tartışmalara ve eleştirilere neden oldu. Topluluk üyeleri daha önce protokolü "düşmanca devralım" ile suçlamıştı. Yönetim forumunda bir Sushi üyesi, "Sushi DAO yolculuğunun sonuna gelmiş gibi görünüyor" yorumunu yaptı.

SushiSwap, 2022'de likidite sağlayıcı teşviklerinde 30 milyon dolarlık bir kayıp konusunda uyarıda bulunan Grey ile birlikte mali zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu durum, token ekonomisinde bir revizyona yol açtı. Merkeziyetsiz borsa, Aralık 2022'de ayrıca yalnızca 1,5 yıllık operasyonel pistinin kaldığını açıkladı. Bu durum, hazinesini çeşitlendirmeye ve likidite yönetimini iyileştirmeye yenilenmiş bir odaklanma sağladı.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin