Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Vitalik Buterin'den Tornado Cash'e Destek: Kripto Para Gizliliğinin Geleceği Tehlikede mi?

Bu makale, Ethereum'un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin'in Tornado Cash geliştiricilerinin hukuki savunmasına verdiği desteğe ve kripto para birimlerindeki gizlilik tartışmasına odaklanıyor.

Yayınlandığı tarihte yaklaşık 591 ETH toplamış olan bir fon, Tornado Cash geliştiricilerinin masumiyetlerini kanıtlamak için yürüttükleri mahkeme savaşında hukuki savunmalarını destekleyecek. Ethereum'un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin ile ilişkili bir cüzdan, açık kaynaklı bir kripto para toplama platformu olan Juicebox'a 113.000 dolar değerinde 30 Ether transfer etti. Fonlar, Alexey Pertsev ve Roman Storm olmak üzere Tornado Cash geliştiricilerine hukuki yardım sağlamak için ayrıldı.

Yayın tarihi itibariyle fon yaklaşık 591 ETH toplamış durumda ve Tornado Cash geliştiricilerinin masumiyetlerini kanıtlamak için yürüttükleri mahkeme savaşında hukuki savunmalarını destekleyecek. Buterin de dahil olmak üzere kripto para sektöründe tecrübeli isimler, uzun zamandır kripto para gizliliği ve kullanıcıların varlıklarını gizli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan araçlar için savunuculuk yapıyor. Buterin'in kendisi de Ethereum'da gizliliği nasıl artırılacağına dair sayısız makale ve öneri yayınladı, bu nedenle bu konuya verdiği destek sürpriz değil.

Tornado Cash, kullanıcıların kripto para birimi işlemlerini anonim olarak göndermelerine izin veren bir kripto para gizlilik aracıdır. Gizliliğe odaklanmasına rağmen, suçlular genellikle hacklenerek veya çalınarak elde edilen fonları transfer etmek için bu aracı kullanır.

Araçların doğası, kolluk kuvvetlerinin dikkatini çekti ve ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi'ni (OFAC) Ağustos 2022'de kullanımını yaptırıma bağlamaya yöneltti.

Tornado Cash kurucuları tutuklandı ve kara para aklama kurallarını ihlal etmekle suçlandı. Ardından Hollandalı bir mahkeme, Alexey Pertsev'i kara para aklama suçundan beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kolluk kuvvetleri yazılım geliştiricilerini hedef almaya başladıkça uzmanlar bunun kripto para endüstrisi üzerinde geniş kapsamlı bir etkiye sahip olabileceği konusunda uyarıyor. Kolluk kuvvetlerinin kripto para gizliliğine yönelik baskısı, dünya çapında büyük borsalardan kaldırılan Monero gibi gizlilik odaklı coinleri derinden etkiledi. Benzer şekilde, gizlilik araçları da düzenleyicilerden eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

Ancak kripto para topluluğu, gizlilik konusundaki karşı görüşlere rağmen, kod yazmak ve teröristlerle eşdeğer olarak görmekten dolayı yazılım geliştiricilerini tutuklayan kolluk kuvvetlerinin girişimlerinin haklı olmadığına inanıyor. Kripto para topluluğu uzun zamandır insan haklarını savunuyor. Bu topluluk, Silk Road pazaryerisinin arkasındaki isim olan Ross Ulbricht'ın serbest bırakılmasını talep eden en proaktif topluluklardan biridir.

Ulbricht şu anda şiddet içermeyen suçlar nedeniyle şartlı tahliye imkanı olmadan iki tane ardışık müebbet hapis cezası çekiyor. Kripto para topluluğunun sesi, eski Başkan Donald Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda Ulbricht'ı affetme sözü vererek bu olaya dikkat çekmeye yardımcı oldu.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin