Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Worldcoin Gizlilik Kaygıları Hong Kong Yasağını Tetikledi

Worldcoin, yapay zeka çağının ufukta görünmesiyle insanlığı bu döneme hazırlamayı amaçlayan bir kripto projesi. Projenin odak noktası, gizlilik standartlarını yükselterek bu hazırlığı sağlamak. Veri minimizasyonu, kullanıcıların kendi verileri üzerinde tam kontrole sahip olması, kişisel saklama, iris kodu silme ve güvenli çok taraflı hesaplama gibi stratejilerle gizliliğin en üst seviyede tutulması hedefleniyor.

Worldcoin Vakfı, bu önlemlerin kullanıcı verilerinin en yüksek güvenlik ve gizlilik seviyelerinde ele alınmasını sağladığını ifade ediyor. Ancak, Worldcoin'in bu iddiaları yakın zamanda Hong Kong'da yankı bulmadı. Hong Kong düzenleyicileri, Worldcoin'in faaliyetlerini yasaklama kararı aldı. Worldcoin Vakfı ise bu karara hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirerek kendilerinin tüm yasalara ve düzenlemelere, özellikle de Hong Kong'un kişisel veri (gizlilik) tüzüğüne tamamen uyumlu bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

Worldcoin Vakfı sözcüsü, şirketin "yasal olarak faaliyet gösterdiğini ve veri toplama ve kullanımını yöneten tüm yasalar ve düzenlemelerle tamamen uyumlu olacak şekilde tasarlandığını" ifade etti. Sözcü ayrıca, uyumlu oldukları yasaların Hong Kong'un Kişisel Veri (Gizlilik) Tüzüğü gibi diğer birçok pazarın benzeri tüzükleri de kapsadığını vurguladı.

Peki Hong Kong'da ne oldu? Bölgenin gizlilik düzenleyicisi, Worldcoin'in iris tarama teknolojisini kullanarak insanları kaydetme yönteminin yerel gizlilik yasalarını çiğnediği kanaatine vardı. San Francisco merkezli şirketi, biyometrik verileri ele alma biçimi nedeniyle gizlilik açısından risk oluşturmakla suçladı. Gizlilik Komiseri Ada Chung Lai-ling, Worldcoin tarafından toplanan yüz ve iris görüntülerinin "gerekli olmadığı ve aşırı" olduğunu belirterek yerel kuralları ihlal ettiğini söyledi.

Kişisel Veriler için Gizlilik Komiseri Ofisi (PCPD) ayrıca Worldcoin'in katılımcıları veri erişimi ve düzeltme hakları konusunda yeterince bilgilendirmediğini tespit etti. Bu durum da gizlilik yasalarının bir başka ihlali olarak değerlendirildi. Sonuç olarak, Gizlilik Komiseri Worldcoin'e "iris tarama cihazları kullanarak halk üyelerinin iris ve yüz görüntülerini tarama ve toplama işlemlerini Worldcoin projesinde durdurma" talimatı veren bir uygulama bildirimi yayınladı.

2019 yılında kurulan Worldcoin, küresel çapta geçerli olacak bir dijital kimlik platformu oluşturmayı hedefliyor. Bu platform, kullanıcıların kimliklerini doğrulamak için iris tarama teknolojisini kullanıyor. Proje, Mayıs 2023'te Blockchain Capital liderliğindeki bir Seri C fon turunda Andreessen Horowitz (a16z), Bain Capital Crypto ve Distributed Global'ın katılımıyla 115 milyon dolarlık fon sağladı.

Hong Kong'daki yasak, Worldcoin'in iris tarama yönteminin gizlilik konusundaki tartışmaları alevlendirmesinin bir işareti. Worldcoin, güvenli bir yapay zeka çağına geçiş için gizliliğin önemli olduğunu savunurken, düzenleyiciler ise biyometrik verilerin toplanmasına ve kullanılmasına ilişkin endişelerini dile getiriyor. Bu çekişme, önümüzdeki dönemde yapay zeka çağında kimlik doğrulama yöntemlerinin nasıl şekilleneceğini etkileyebilir.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin