Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Bitcoin, ABD Fed Kararı Sonrası 62.000$ Üzerine Çıktı

ABD Federal Rezervi'nin borçlanma faiz oranlarını düşürme kararı sonrası Bitcoin, 62.000$ seviyesini geçti ve bu, dört yıl içindeki ilk faiz indirimi olarak kaydedildi.

ABD Federal Rezervi, 18 Eylül'de gösterge federal fon oranını 50 baz puan indirerek %4,75-%5 aralığına çekti ve son bir yıldır hâkim olan agresif faiz artırma döngüsüne son verdi.

Merkez bankası, enflasyonu %2 hedefine yakın sürdürülebilir bir seviyeye getirme konusunda artan güven ifade etti ve istihdam ile enflasyon hedefleriyle ilgili risklerin daha dengeli olduğunu belirtti.

Bu faiz indirimi, küresel ekonomiyi dört yıl önce altüst eden COVID-19 pandemisinden bu yana yapılan ilk indirim oldu. Para politikasındaki bu gevşeme, genellikle düşük faiz oranları ile riskli varlıklara olan talebi artırdığı için, Bitcoin’in yükselişe geçmesine neden oldu.

Pek çok analist, faiz indirimlerinin zaten riskli varlıkların fiyatlarına yansıtıldığını düşünüyordu. Ancak, Arthur Hayes gibi bazı isimler, ABD Federal Rezervi'nin bu tür hamlelerinin uzun vadede piyasaya zarar verebileceğini savundu. Buna karşın, kısa vadede Bitcoin fiyatı olumlu bir tepki gösterdi.

Resmi duyurudan önce Bitcoin, 57.600$'dan 60.000$'a kadar yükselmişti. Fed'in 50 baz puanlık indirim kararı sonrası, Bitcoin ciddi bir dalgalanma yaşadı ve açıklamanın hemen ardından fiyat birkaç kez inişli çıkışlı hareket etti.

Bu yazı itibarıyla, Bitcoin 61.969$ seviyesine yerleşti ve %2,8 artış gösterdi, kripto.news verilerine göre. Kripto varlığının günlük işlem hacmi %17 artışla 48,2 milyar dolara ulaştı ve piyasa değeri 1,22 trilyon dolar seviyesindeydi.

Likidasyonlar günlük 200 milyon dolara fırladı, bunun çoğu kısa pozisyonlardan kaynaklanıyor. Bitcoin, 75 milyon dolarlık likide edilen pozisyonlarla başı çekerken, onu 35 milyon dolarla Ethereum takip ediyor.

Alternative verilerine göre, Bitcoin'in korku ve açgözlülük endeksi "korku" seviyesinden "nötr" seviyeye geçti.

Fed’in kararı, Başkan Jerome Powell’ın geçen ay Jackson Hole sempozyumunda, enflasyonun soğuması ve artan işsizlik karşısında politika değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ima etmesinin ardından geldi.

Çarşamba günkü karar öncesinde piyasa hissiyatı bölünmüştü. Trader'lar, Fed’in 25 baz puan mı yoksa daha büyük bir 50 baz puan indirim mi yapacağı konusunda kararsızdı.

CME FedWatch Aracına göre, piyasa %40 ihtimalle daha küçük bir indirim, %60 ihtimalle ise daha büyük 50 baz puanlık bir indirim öngörüyordu ve sonuçta bu gerçekleşti.

Faiz indirimi, değerli metaller piyasasında da yüksek volatiliteye yol açtı. Altın fiyatları ons başına 2.550$'dan 2.600$ ile rekor seviyeye ulaştı, ardından 2.545$'a düştü ve sonunda 2.567$'da sabitlendi.

Benzer şekilde, ABD hisse senedi piyasası da başlangıçta kazanç elde etti ancak daha sonra hafif düşüşler yaşadı. S&P 500 günü 5.641 puandan açtı, 5.680 puana kadar yükseldi, ancak nihayetinde 5.618 puanda kapandı.

Nasdaq Composite benzer bir model izledi; 17.663 puandan açıldı, 17.800 puanı geçti ve günü 17.573 puanda bitirdi. Dow Jones Sanayi Endeksi ise daha az dalgalanma yaşadı ancak günü küçük bir kayıpla kapattı.

Genel sonuçlar çıkarmak için erken olsa da, faiz indirimi sonrası ilk 12 saatlik süreç, kripto paralar gibi riskli varlıkların Fed’in kararından başlangıçta yararlandığını gösteriyor. Ancak, bu olumlu eğilimin devam edip etmeyeceği veya Arthur Hayes’in uzun vadeli karamsar öngörüsünün haklı çıkıp çıkmayacağı zamanla belli olacak.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin