Yine de TRYB'nin Türkiye'de ilgi çektiği görünmesine rağmen, USDT hala dominant. Son 24 saat içinde, Türkiye merkezli en büyük kripto borsası BtcTurk'te listelenen USDT/TRY çifti,
CBDC'ler, Stabilcoinler ve Tokenleştirilmiş Mevduatlar
KPMG'nin yakın zamanda yayınlanan analizine göre, dijital varlık paydaşları arasında baskın görüş, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC'ler), tokenleştirilmiş mevduatlar ve stabilcoinler gibi birçok dijital para formunun önümüzdeki on yıl içinde finansal piyasalarda birlikte var olması bekleniyor.
Perşembe günü yayınlanan bir raporda KPMG, bu dijital para formlarının tek bir baskın seçenek yerine yan yana var olacağını öne sürdü. Kullanımları birbirleriyle örtüşse de, rapor kullanıcıların en verimli ve otomatik çözümlere yöneleceğini öngörüyor.
KPMG, firmanın ev sahipliği yaptığı görüşmeler ve dijital varlıklara odaklanmış etkinliklere dayanarak görüşlerini derledi. TradFi, fintech ve kriptoya özgü firmaları içerdiği için dijital para birimlerine yönelik mevcut piyasa bakış açısı hakkında kapsamlı bir perspektif sunuyor.
CBDC'ler ile ilgili olarak, katılımcılar yaygın testlerin ve pilot programların, merkez bankaları ve hükümetlerin tokenleştirilmiş bir finansal sisteme geçişi onayladığına işaret ettiğini vurguladı.
Dünya Ekonomi Forumu'na (WEF) göre, dünya çapındaki merkez bankaları dijital paralara karşı güçlü bir ilgi gösteriyor. Neredeyse hepsi, %98'i, araştırma, pilot programlar veya hatta kendi para birimlerini piyasaya sürerek bu kavramı araştırıyor.
KPMG'ye göre bankalar, dijital paraların işletmeler için (topludan toptana CBDC'ler) potansiyeli konusunda hevesli görünüyor. Ancak tüketiciler (perakende CBDC'ler) için yakın zamanda yaygın bir lansman konusunda şüpheler devam ediyor. Bu şüphecilik, ele alınması gereken ekonomik ve siyasi belirsizlikler ile teknik zorlukların bir kombinasyonundan kaynaklanıyor.
Bazı katılımcılar, CBDC'lerin stabilcoinler ve tokenleştirilmiş mevduatlar gibi mevcut dijital seçeneklere göre net bir avantaja sahip olmadığını savundu. Bu alternatiflerin benzer faydalar sağlayabileceğine ve CBDC'leri bir şekilde gereksiz kılabileceğine inanıyorlar. Bu arada, katılımcılar tokenleştirilmiş mevduatları bankalar için çekici bir seçenek olarak vurguladılar. Bunların, mevcut regülasyonlar ile sorunsuz entegrasyonları nedeniyle büyük ölçüde deneyime elverişli olduklarını düşünüyorlar. Dağıtık Defter Teknolojisi'nin (DLT) geleneksel mevduatları önemli ölçüde iyileştireceğine iyimserler.
Bu iyileştirme muhtemelen daha hızlı ve daha otomatik sınır ötesi ödemeler yoluyla gerçekleşecek ve sonuçta daha düşük maliyetlere ve yeni fırsatlara yol açacaktır.
Tokenleştirilmiş mevduatların amacı konusunda herkes hemfikir değildi. Bazıları bunların sadece dijital nakit mi olacağı yoksa teminat gibi farklı bir rol mü üstleneceği konusunda soru işaretleri getirdi. Rapor, belirli ihtiyaçları karşılayan en umut verici dijital para formu olarak şu ana kadar stabilcoinleri işaret ediyor. Speküle dayalı kripto ticaretinde ilk kullanımları gözlemlenmiş olsa da, katılımcılar bunların sınır ötesi ödemeler gibi yerleşik alanlarda uzun vadede değer taşıdığına inanıyor.
Birçok katılımcı, stabilcoinleri birleşik (atomik) işlem süreci yoluyla anında yerleşimleri (T+0) sağlamak gibi diğer endüstrilerdeki sorunları çözmenin bir yolu olarak gördü. Ancak, daha kapsamlı bir DLT geçişinin yakında olası olması nedeniyle mevcut sistemleri güncellemeye yoğun bir şekilde yatırım yapma konusunda uyarıda bulundular.
Yine de insanlar, hükümetlerin bunları nasıl düzenleyeceği, rezervlerin nasıl yönetileceği ve stabilcoinlerin insanların paralarını geri istemeleri durumunda aşırı taleple nasıl başa çıkacağı konusunda endişeleniyor.
KPMG, yakın gelecekte daha fazla bankanın tokenleştirilmiş mevduat çözümleri sunacağını ve stabilcoinleri daha yaygın kullanacağını öngörüyor. Önümüzdeki yıllarda, CBDC'lerin küresel dijital para birimi büyümesini daha da artırması bekleniyor.
Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız