Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Çin'in Faiz İndirimleri Riskli Varlıkları Sallıyor: Bitcoin ve Ether Düşüşte

Çin’in ardı ardına yaptığı faiz indirimleri, son Komünist Parti plenumunun ülkenin zayıflayan ekonomisine pek destek sunmamasının ardından büyümeyi destekleme aciliyetini işaret ediyor.

Perşembe günü riskli varlıklar düştü çünkü Çin’in bir hafta içinde yaptığı ikinci faiz indirimi, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde istikrarsızlık endişelerini körükledi.

Pazar değeri açısından lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), gece yarısından bu yana neredeyse %2 düşerek yaklaşık 64.000 dolara geriledi ve ether (ETH) %5’ten fazla düştü, bu da daha geniş altcoin piyasasını aşağı çekti. Daha geniş kripto piyasasını ölçen CoinDesk 20 Endeksi (CD20), 24 saatte %4,6 değer kaybetti.

Hisse senedi piyasalarında, Almanya’nın DAX’ı, Fransa’nın CAC’ı ve Euro Bölgesi’nin Euro Stoxx 50’si %1,5’in üzerinde düştü ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 ile ilgili vadeli işlemler, endeksin Çarşamba günkü %3'lük düşüşünün ardından biraz daha düşük seyrediyor, verileri kaynak olarak Investing.com veriyor.

Perşembe sabahı erken saatlerde, Çin Merkez Bankası (PBoC), bir yıllık orta vadeli kredi mekanizması faiz oranını %2,5’ten %2,3’e beklenmedik bir şekilde indirdi ve piyasaya 200 milyar yuan (27,5 milyar dolar) likidite enjekte etti. Bu, 2020'den bu yana en büyük indirimi temsil ediyor.

Bu adım, bu hafta başında diğer borçlanma faiz oranlarında yapılan benzer indirimlerle birlikte, son plenumda pek umut verici bir teşvik sunulmamasının ardından politika yapıcıların büyümeyi destekleme aciliyetini gösteriyor.

Bu ayın başında yayımlanan veriler, Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda %4,7 büyüdüğünü, tahmin edilen %5,1'den çok daha zayıf olduğunu ve ilk çeyrekteki %5,3’ten daha yavaş bir büyüme gösterdiğini ortaya koydu.

Marex Solutions'ın kıdemli küresel stratejisti Ilan Solot, CoinDesk ile paylaşılan bir notta, “Hisse senedi vadeli işlemleri, tüm varlık sınıflarında görüşleri sarsan dünkü kanlı oturumun ardından stabil durumda,” dedi.

“PBoC’nin sürpriz faiz indirimi kararı sadece panik duygusunu artırdı.” Marex Solutions, küresel finans platformu Marex’in bir bölümü olup, özelleştirilmiş türev ürünler oluşturma ve dağıtma ile kripto bağlantılı yapılandırılmış ürünler ihraç etme konusunda uzmanlaşmıştır.

Solot, kripto paralar dahil riskli varlıklar için bir tehdit olarak ABD Hazine tahvilleri getiri eğrisinin devam eden “dikleşmesini” belirtti ve CoinDesk’in bu ayın başlarından itibaren raporladığına işaret etti.

Getiri eğrisi, uzun vadeli ve kısa vadeli tahvil getirileri arasındaki fark arttığında dikleşir. Bu ay, 10 yıllık ve 2 yıllık Hazine getirileri arasındaki fark, genellikle 10 yıllık getirilerin daha yapışkan olması nedeniyle 20 baz puan artarak -0,12 baz puana yükseldi.

Sözde tersine dönüş ya da negatif farktan tekrar dikleşme tarihi olarak riskten kaçınma dönemleri ile örtüşmüştür.

Solot, “Benim için en büyük endişe, ABD getiri eğrisinin şekli, bu eğri hala dikleşmeye devam ediyor. 2 ve 10 yıllık eğri sadece -12 baz puan ters çevrilmiş durumda, geçen ay -50 baz puandı. Son hareketler, artan uzun vadeli getiriler ve azalan kısa vadeli getiriler tarafından yönlendirildi,” dedi.

Solot, bunun, piyasaların Fed’in faizleri düşürmesini beklediği ancak daha yapışkan enflasyon ve genişletici mali politikayı artan riskler olarak gördüğünü belirtti.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin