Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Rusya'da Kripto Madenciliği Yasası, Endüstriyi Meşrulaştırabilir

Rusya'nın kripto madenciliği yasallaştırması, Hazine'ye 570 milyon dolarlık bir katkı sağlayabilir, milletvekilleri tahmin ediyor.

Kripto madenciliği düzenlemesi konusunda yıllardır süren tartışmaların ardından, parlamenterler endüstriyel madenciliği yasallaştırma konusunda nihayet oylamaya hazır olduklarını söylüyorlar. Gazete Izvestia, tasarının bu hafta Devlet Duması'na sunulacağını bildirdi.

Üst düzey politikacılar, tasarının 5 Ağustos'taki mevcut oturumun sonuna kadar "tamamen" kabul edilebileceğini iddia ediyorlar. Piyasa oyuncuları, endüstriyi "gölgeden çıkarmanın" aynı zamanda gelişimine yardımcı olacağını ve Rusya'ya yeni sınır ötesi ödeme seçenekleri sunacağını belirtti.

Rapor, endüstriyel madencilerin kripto olarak ülkeye "yaklaşık 2.8 milyar dolar net likidite" getirebileceğini iddia etti. Rus kripto madencilerinin büyük çoğunluğu Bitcoin (BTC) üzerine odaklanırken, daha az sayıda madenci Litecoin (LTC) gibi tokenleri madencilik yapmayı tercih ediyor.

Ancak, 570 milyon dolarlık katkı esas olarak vergi gelirleri şeklinde gelecek. Şu anda, madencilik yasal bir statüye sahip olmadığı için endüstriyel oyuncular kârları üzerinden vergi ödemiyorlar.

Madenciler, gelecekteki yatırımların değerinin gelecekteki vergi faturalarını aşacağını düşünerek bu durumu değiştirmeye hevesli görünüyorlar. Izvestia, tasarının "bir buçuk yıl önce hazırlandığını, ardından birkaç kez revize edildiğini" belirtiyor. Ancak son hali, "geçen hafta Başkan Vladimir Putin'in talimatları üzerine" Devlet Duması'na ulaştı.

Medya kuruluşu, tasarının ilk okumasının sorunsuz geçmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Ancak, politikacıların tasarının ikinci ve üçüncü okumaları öncesinde değişiklikler yapmaları muhtemel.

Devlet Duması Enerji Komitesi başkan yardımcısı Valery Seleznev, gazeteye, Rus alt meclisinin tasarıyı "bahar oturumunun kalan bir buçuk haftası içinde" geçirmesini beklediğini söyledi.

Tasarıda yer alan temel konular şunları içeriyor:

  • Kripto madencileri gelirlerini beyan etmek zorunda kalacak.

  • Düzenleyiciler onaylanmış kripto madencilerinin ulusal bir kaydını oluşturacak.

  • Hükümet, Merkez Bankası ile birlikte kripto madencileri için bir dizi kural oluşturacak.

  • Moskova, "bu kurallara uyumu denetleyecek" bir "federal yürütme organı" oluşturacak.

Tasarı, kripto madenciliği endüstrisi kuruluşlarının yoğun lobi faaliyetleri sonrasında bu yıl Nisan ayında yeniden gündeme geldi. Madenciler ayrıca Rus hükümetine, Moskova'ya birçok yeni son teknoloji veri merkezlerine devlet destekli BT projeleri için erişim izni vereceklerini bildirdiler.

Ancak, tasarının Devlet Duması'na ulaşmasıyla birlikte çözülmesi gereken birkaç sorun daha var. Merkez Bankası daha önce endüstriyel madencilerin tüm paralarını yurt dışındaki kripto borsalarında satmalarını istediğini söylemişti.

Banka, kripto paraların "Rus ekonomisine girmesini" istemiyor ve bu paraların nakde çevrilmesine yurt dışındaki platformların yardımcı olacağını düşünüyor.

Ancak, bankanın önerisi fazla destek bulamadı. Kara para aklamayla mücadele ajansı ve kolluk kuvvetleri, böyle bir hamlenin kara para aklama planlarına kapı açacağını belirtti. Izvestia, Rus Kabinesi'nin de bu durumu onaylamadığını bildirdi.

Bakanlar, "bu varlıkların satışında" Rus altyapısının – yani Rus kripto borsalarının – kullanımına izin vermek istediklerini belirttiler.

Seleznev, bu öneriyi desteklediğini, bu sayede yeni sistemin düzgün çalışacağını belirtti. Milletvekili, yasanın böylece dijital varlıklarla "uluslararası ödemeleri işlemeye çalışan" şirketlere "engel olmayacağını" ekledi. Yasayı Devlet Duması'ndan hızlı bir şekilde geçirmek için, milletvekilleri tasarının vergi ile ilgili herhangi bir madde içermeyeceğini söylüyorlar.

Bunun, Rus vergi yasasında gerekli değişiklikleri yapacak ayrı bir tasarının konusu olacağını belirtiyorlar. Milletvekilleri, madencilerin kazançları üzerinden "gelir vergisi" ödemek zorunda kalabileceğini iddia ediyorlar. Ancak, bu öneriye alternatifler de gündeme getirildi.

Gazete, bazı Maliye Bakanlığı yetkililerinin madencilik için kullanılan elektrik üzerine bir "tüketim vergisi" başlatılmasını önerdiklerini bildirdi. Tasarı, ayrıca Rus bölgelerine, şebekelerinin baskı altında olduğunu düşündüklerinde kripto madencilik operasyonlarını sınırlama veya yasaklama izni veren maddeler içerebilir.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin