Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Patlama mı Geliyor?

Kripto para dünyasında işler yolunda gidiyor gibi görünüyor. Sert bir kripto kışının ardından, birçok kripto para birimi tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı ya da yaklaştı ve gelecek nihayet bir kez daha parlak görünüyor. Bunun en önemli nedeni, dünya çapındaki merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlaması.

İlk bakışta bu ikisi ilgisiz gibi görünebilir ancak merkez bankalarının eylemleri ile kripto para piyasası davranışları arasındaki bağlar oldukça derindir. Bu durum, yatırımcılar için heyecan verici bir fırsat sunuyor. Yakında piyasaya yeni bir likidite dalgası enjekte edilebilir ve bu da potansiyel olarak büyük bir kripto patlaması için ortam hazırlayabilir.

Son günlerde Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Kanada, İsviçre ve İsveç merkez bankaları politika faiz oranlarını düşürdüler. Bu değişiklikler, bankaların yükselen enflasyonu düşürmek için uyguladıkları on yıllardır görülen en agresif faiz artışlarından sonra geldi.

ABD Federal Rezervi henüz faiz indirimine başlamadı ancak piyasa gözlemcileri arasında yıl sonuna kadar faiz indirimi yapacağı yönünde bir iyimserlik artıyor. ABD hala dünyanın en büyük ekonomisi olduğu göz önüne alındığında, bu potansiyel politika değişikliği, birçok kişi tarafından riskli varlıklar (kripto paralar gibi) için daha elverişli bir ortam yaratmak için devrilmesi gereken son domino taşı olarak görülüyor.

İlk bakışta, faiz oranları ve kripto paraların tamamen farklı alanlarda var olduğu düşünülebilir. Kripto paralar, kendilerine özgü para birimi politikalarına sahip merkeziyetçi olmayan ağlarda çalışır. Ancak, daha geniş ekonomiye ayrılmaz bir şekilde bağlıdırlar.

Kripto para, "riskli varlık sınıfı" olarak adlandırılır, yani yatırımcılar genelde daha fazla kar elde etmek için daha fazla risk almaya daha meyilli olduklarında iyi performans gösterme eğilimindedir. Bu genellikle paranın ucuz ve bol olduğu yüksek likidite dönemlerinde olur. Böyle bir senaryonun tekrar yaşanması için faiz oranlarının düşürülmesi gerekecektir.

Merkez bankalarının faiz indirimlerinin kripto paraya neden fayda sağlayacağını anlamak için, faiz oranlarını yükseltmenin etkisini anlamak faydalı olabilir. Merkez bankaları faiz oranlarını yükselttiğinde borçlanma maliyeti artar, bu da ekonomiye dolaşan para miktarını azaltma eğilimindedir. Yüksek faiz oranları ayrıca düşük riskli faiz getiren varlıkları daha cazip hale getirir ve riskli varlıklara yatırılan para miktarını daha da azaltır.

Buna karşılık, faiz oranları düştüğünde borçlanma maliyetleri düşer ve likidite artar. Düşük faiz oranları ayrıca tasarruf hesaplarının ve tahvillerin cazibesini azaltır. Fazla sermaye dolaşımda olduğunda, bu likidite genellikle hisse senetleri, emlak ve evet, kripto paralar dahil olmak üzere çeşitli varlık sınıflarına girer.

Düşük faiz oranlarının kripto para piyasası üzerindeki etkisinin ne kadar güçlü olabileceğine dair kanıtlar için çok uzağa gitmemize gerek yok. 2020 yılında, dünya çapındaki merkez bankaları, COVID-19 pandemisinin ekonomik sonuçlarına yanıt olarak faiz oranlarını neredeyse sıfıra indirdi. Bu, küresel finansal sisteme eşi görülmemiş bir likidite enjeksiyonuna neden oldu.

Sonuç mu? Kripto para piyasası yaklaşık 190 milyar dolardan 2 trilyon dolardan fazlaya çıktı. Önde gelen kripto para birimi Bitcoin (CRYPTO: BTC), fiyatı 2020 başında yaklaşık 7.000 dolardan Kasım 2021'e kadar neredeyse 69.000 dolara yükseldi.

2021 boğa piyasasında öne çıkan en etkileyici örneklerden biri Solana (CRYPTO: SOL) idi. Artan likidite dalgalarının (ve biraz da spekülasyonun) etkisiyle, iki yıldan kısa sürede %25.000'den fazla yükseldi. Bu yaklaşan faiz indirimleri 2020'deki indirimler kadar dramatik olmayacak olsa da, yine de kripto paralar üzerinde önemli bir olumlu etkisi olması bekleniyor. Kripto boğa piyasalarında sıkça görüldüğü gibi, bu durum bazı bilinmeyen kripto paraların astronomik kazançlar elde etmeye başlayacağı anlamına geliyor.

Ancak, söylemesi kolay, yapması zor olsa da, yatırımcıların dengeli bir bakış açısı sürdürmeleri ve spekülasyon dalgasına kapılmamaları çok önemlidir. Bu kripto paraların çoğu, uzun vadede iyi yatırımlar değildir.

Bu gelecek aşamayı başarıyla aşmak için yatırımcıların disiplinli kalmaları ve kanıtlanmış geçmişe sahip ve güçlü kullanım alanları olan güvenilir kripto paralara odaklanmaları gerekir. Örneğin, Bitcoin ve Ethereum (CRYPTO: ETH) bu kriterleri karşılamaktadır.

Bu strateji, popüler meme coinlerine yatırım yapmak kadar heyecan verici olmasa da, yatırımcılara yalnızca kripto paraların sağlayabileceği türden kazançlar sunan kanıtlanmış az sayıdaki stratejiden biridir.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin