Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Matter Labs, ZK Token Airdrop'u ile ZKsync Yönetimini Topluluğa Devrediyor

Matter Labs, ZKsync era isimli Layer-2 ağının arkasındaki ana geliştirme firması, uzun zamandır beklenen ZK token airdrop'unun dağıtım kriterlerini resmen açıkladı. Salı günü yayımlanan plana göre, ZK'nın toplam 21 milyarlık arzının %17,5'i "önümüzdeki hafta" başlayarak kullanıcılara airdrop olarak dağıtılacak.

Diğer Layer-2 ağları benzer şekilde hızlı ve düşük ücretli Ethereum transferleri sunarken, Matter Labs ZK airdrop'unu "büyük Layer-2 ağları arasında kullanıcılara yapılan en büyük token dağıtımı" olarak nitelendiriyor. Airdrop'a yaklaşık 3,7 milyar token ayrılacak.

Kripto türev borsa platformu Aevo'nun ön piyasa değerleri, şu anda ZK'yı 0,66 dolar olarak değerlendiriyor. Bu durumda airdrop'un tamamen seyreltilmiş değeri (FDV) 2,5 milyar doların üzerine çıkacak. Bu miktar, ZKsync Era'nın şu anki toplam kilitli değerinin (TVL) neredeyse üç katı.

Dağıtım planına göre airdrop'un %89'u ZKsync kullanıcılarına gidecek. Bu grup, ZKsync'te belirli bir işlem eşiğini (kesin eşik belirtilmedi) aşan herkesi kapsıyor. Kalan %11'lik bir kısım ise zkSync ekosistemine katkı sağlayanlara ayrıldı. Bu kapsamda zkSync'e özgü projeler (%5,8), zincir içi topluluklar (%2,8) ve geliştiriciler (%2,4) yer alıyor.

Airdrop haberi, Matter Labs'ın, ZKsync ve diğer birçok blok zincir projesinin temelini oluşturan "sıfır bilgi" kriptografisini kısaltan "ZK" terimini trademark alma kararına ilişkin Layer-2 rakiplerinden gelen tepkilerin ardından geldi. Kripto topluluğunun eleştirileri sonucu Matter Labs, başlangıçta kullanıcıları benzer isimlere sahip projelerden korumak amacıyla yaptığı trademark başvurusunu geri çekti.

Matter Labs, airdrop'ta verilecek token miktarının herhangi bir adres için 100.000 ile sınırlandırılacağını açıkladı. Şirket, bir basın bülteninde "ZK airdrop'u, balinaları sınırlandırarak ZKsync'e farklı şekillerde katkıda bulunan topluluk üyelerini adil bir şekilde ödüllendiriyor," ifadelerine yer verdi. (Kripto jargonunda "balina" özellikle çok büyük miktarlarda işlem yapan yatırımcıları ifade eder.)

Ekip ayrıca, Matter Labs çalışanlarının ZK tokenlarının %16,1'ini, yatırımcıların ise %17,2'sini alacağını duyurdu. Bu tokenlar bir yıl boyunca kilitlenecek ve ardından üç yıl boyunca kademeli olarak açılacak.

Token arzının geri kalan kısmı ise Pazartesi günü açıklanan yeni yönetim planlarının bir parçası olarak ZKsync'in yeni "Token Meclisi"ne (%29,3) ve çeşitli Ekosistem Girişimlerine (%19,9) tahsis edilecek.

Matter Labs, CoinDesk ile paylaştığı bir açıklamada, "Airdrop'ta Matter Labs ekibi ve yatırımcılarına verilen tokenden daha fazlasını dağıtmak, topluluk için sembolik bir karardan öte bir anlam taşıyor. ZKsync yönetim sistemi önümüzdeki haftalarda başladığında, topluluk protokol yönetimi yükseltmelerini yönlendirmek için en büyük likit token arzına sahip olacak." dedi.

Bu airdrop, daha fazla token almayı bekleyen bazı kullanıcıları hayal kırıklığına uğratan StarkNet ve EigenLayer gibi diğer airdropların ardından geliyor. Özellikle EigenLayer durumunda, bazı kullanıcılar ekibin ABD ve diğer birçok ülkeden kullanıcıları airdrop'tan katılımcı olarak kesin olarak dışarıda bırakma kararına itiraz etti.

Matter Labs CEO'su Alex Gluchowski, CoinDesk'e verdiği röportajda, "Airdrop tasarımına çok kafa yorduk. Ne yaparsanız yapın, bazı insanlar hayal kırıklığına uğrayacak, ancak diğerlerine baktık," dedi.

Gluchowski, ekibinin dağıtım planını oluştururken kullandığı "temel dayanaklardan bir numarası" topluluğu önceliklendirmek olduğunu söyledi.

Gluchowski röportajda, "Bazı yetki alanları yaptırım uygulayan rejimler tarafından yasaklandığı veya kripto projelerinin airdrop yaparken maalesef karşı karşıya kaldığı durumlar nedeniyle hoş karşılanmadığı için airdrop'tan çıkarıldı. Bu yasalara uymak ve onlara saygı duymak zorundayız." dedi. Hangi ülkenin token almaya yetkili olacağını belirtmedi ve ZKsync'in bölge kısıtlamalarını nasıl uygulayacağına dair de bilgi vermedi.

Airdrop kriterleri haberi, Matter Labs'ın, "ZK" terimini trademark alma başvurusu nedeniyle rakipleri Polygon ve Starkware ile tartışmalı bir duruma düşmesinin ardından geldi. ZK teknolojisi ve ZK terimi Ethereum ekosistemindeki birçok ekip tarafından kullanıldığından, trademark başvurusu Matter Labs tarafından "kamu malı" üzerinde mülkiyet sahibi olma girişimi olarak değerlendirildi.

Gluchowski, Starkware'ı kastediyormuş gibi, "Bizi suçlayanlar 'STARK'ı trademark olarak tescil ettirdiler," dedi. ("STARK" ise Starkware'ın kurucu ortağı Eli Ben-Sasson tarafından yaratılan ancak artık Ethereum Layer-2 ekipleri arasında yaygın olarak kullanılan bir sıfır bilgi kanıtı türüdür.)

Gluchowski devam etti, "Ne hakkında konuşuyoruz? Herkes kendi ürünleri, tokenları veya her neyse onlar için trademark başvurusu yapıyor."

Gluchowski, yine de topluluğu dinlediklerini ve trademark başvurularını geri çekmeye karar verdiklerini sözlerine ekledi. "Sistemi kendi avantajımıza manipüle etmeye çalıştığımız en ufak bir izlenim bile bırakmak istemedik," dedi.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin