Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Meme Coin Ateşi Solana Ağını Tıkadı: İşlem Gecikmeleri ve İptaller!

Solana ağı, meme coin'lerindeki artışa bağlı yoğun işlem trafiği nedeniyle tıkanıklık yaşıyor. Bu durum işlem gecikmelerine ve iptallerine yol açıyor. Ağın performansını iyileştirici çözümler üzerinde çalışılıyor.

Solana ağı son günlerde ciddi bir tıkanıklık sorunu ile karşı karşıya kaldı. Bu durum, işlem sürelerinde önemli gecikmelere ve çok sayıda işlemin iptal edilmesine yol açtı. Solana ve diğer ağlarda popüler Phantom cüzdan uygulamasını kullanan yatırımcılar, ağdaki tıkanıklık konusunda uyarıldı. İşlemlerinin tamamlanması için daha uzun süre beklemeleri gerektiği bilgisi verildi.

Ağı etkileyen bu tıkanıklık sorununun arkasında büyük ölçüde spam işlemler yatıyor. Bu işlemler, botlar tarafından normal kullanıcıların işlemlerinden öncelik kazanmak amacıyla gönderiliyor. Sorun, yeni çıkan meme coinler ile alakalı işlemlerin sayısındaki artışla daha da kötüleşiyor. Bu durum, ağın blok alanına aşırı talep oluşturarak birçok kullanıcının erişimini engelliyor.

2024 yılının ilk çeyreğinde, Solana blok zincirinde memecoin aktivitesi önemli bir sıçrama yaşadı. Bu dönemde Solana DEX'lerinde görülen yeni token sayısı rekor seviyeye ulaştı.

Büyük ölçüde meme coin'ler tarafından yönlendirilen bu aktivite artışı, ağın uygun işlem ücretleri nedeniyle yeni yatırımcılar arasında ilgi çektiğini gösteriyor. Ancak, spam işlemlerin yoğunluğu, ağın performansını düşürdü.

Solana Vakfı'nda teknoloji ve ürün lideri olan Matt Sorg, Solana'nın mimarisi ile internetin altyapısı arasında bir karşılaştırma yaptı. Solana'nın kurulumunda, tıpkı internette olduğu gibi bireysel doğrulayıcılar, IP uç noktalarının ve sunucular gibi çalışarak mempool kullanmadan işlemleri işliyor.

Sorg, ağın işlemleri doğrudan blok liderlerine gönderdiğini ve işlemlerin zincire eklenmeden önce bekletilebilecekleri herhangi bir hazırlık modelini veya mempool'u atladığını açıkladı. Spam işlemlerin aşırı yüklenmesinin bu sistemi çökertebileceğini ve sonuç olarak birçok işlemin iptal edilebileceğini öne sürdü.

Sorg, bir blog yazısında şu ifadelere yer verdi: "Solana'da bu işlemle ilgili bir sorun var ve kullanıcıların işlemlerini bloklara dahil etmeleri için güvenilir bir yol yok. Ücretler ve stake ağırlıklı işlemler için uygulanan sistemlere ulaşılmıyor."

Solana geliştirme ekibi, bu zorluklara yanıt olarak etkili çözümler üretmeye çalışıyor. Ortak kurucu Anatoly Yakovenko'ya göre yazılım yamaları üzerinde çalışmalar var ancak biraz zaman alacak.

Solana Vakfı'nda strateji lideri olan Austin Federa ise konuyla ilgili olarak "Solana ağı, bir kez daha devasa bir yoğunluk ile test ediliyor. Hata düzeltmeleri önümüzdeki hafta boyunca kullanıma sunulacak ve işler iyileşmeye başlayacak" dedi.

Bu mevcut tıkanıklık, ağın altyapısına kadar uzanabilir ve bu nedenle kullanıcıların blockchain ile etkileşim kurmalarını etkileyebilir. Bu bağlamda, Solana'nın Agave doğrulayıcı istemcilerinden birinin geliştiricisi olan Anza, QUIC uygulamasına ilişkin belirli sorunları ele alan düzeltmeler sunacak. Bu güncellemelerin, özellikle yüksek talep senaryolarında istemcinin performansını artırması bekleniyor.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin