Gerçek dünya varlıkları, her şeyi tokenleştirebilir, veya en azından Kinto böyle düşünüyor.
Müzik Yapmak Artık Çocuk Oyuncağı: Suno ile Hayallerinizdeki Şarkıyı Oluşturun
Yapay zeka (AI) teknolojisi, son yıllarda hayatımızın birçok alanında devrim niteliğindeki gelişmelere imza attı. Müzik sektörü de bu değişimden nasibini almaya başladı. Komutla müzik üretmeyi sağlayan yeni bir platform olan Suno, girişim sermayesi yatırımcılarının dikkatini çekerek 125 milyon dolarlık fon bulmasıyla bu alandaki heyecanı artırdı.
Suno'nun iddialı hedefi, herkesi kolayca müzik yapma imkanına kavuşturmak. 21 Mayıs'ta yapılan duyuruda, fonların ürün geliştirme ve ekibi genişletme çalışmaları için kullanılacağı belirtildi. Şirket, bu duyuruyu, özel olarak bu gün için yapay zeka tarafından üretilen bir şarkıyla birlikte gerçekleştirdi.
Suno'nun yolculuğu aslında sekiz ay önce, basit metin komutlarına dayalı şarkı oluşturma imkanı sunan ilk ürünlerinin lansmanı ile başladı. Şu anda platform, kullanıcıların istedikleri "şarkı açıklaması"na göre metin komutları girmelerine olanak tanıyor. Kullanıcılar ayrıca şarkılarında vokal olmasını isteyip istemediklerini de seçebiliyor.
Yapay zeka, verilen komutlara göre şarkıyı oluşturduktan sonra, özelleştirilebilir albüm kapağı ve başlıklar da üretiyor. Suno, kullanıcıların yapay zeka tarafından oluşturulan sözleri kendi sözleriyle değiştirebilmesine veya orijinal parçayı uzatabilmelerine de imkan veriyor.
Suno, platformunu Grammy ödüllü sanatçılar da dahil olmak üzere 10 milyon kişinin kullandığını iddia ediyor. Bu iddia bir yana, Suno sosyal medyada da ses getirmeyi başardı. Bir X kullanıcısı, çocuğu için kolayca bir şarkı oluşturabildiği için platformu "hediye" olarak nitelendirdi.
Ancak Suno, bu alanda ilk adım atan platform değil. 2023 yazında yapay zeka teknolojisinde öncü konumdaki Google ve Meta gibi teknoloji devleri de kendi yapay zeka ile müzik oluşturma platformlarını piyasaya sürdüler.
Google'ın MusicFX platformu 30 saniyelik parçalar oluştururken, Suno kullanıcılarının iki dakikaya kadar müzik oluşturabilmesi en büyük avantajlarından biri. Suno'nun sunduğu farklı bölümler ve akor dizileri de şarkılara daha müzikal bir his veriyor.
Yapay zeka ile müzik üretimi, heyecan verici bir yenilik olsa da, müzik endüstrisinde telif hakları konusunda endişelere yol açtı. Universal Music ve Sony gibi dev şirketler, sanatçılarının telif haklarını korumak için yapay zeka müzik geliştiricilerine karşı mücadele ediyor.
Popüler müzik YouTuber'ı Rick Beato, yakın zamanda fütürist Ted Gioia ile yaptığı bir videoda bu konuyu gündeme getirdi. Beato, yapay zeka müziğinin Spotify gibi streaming platformlarını doldurması ve telif hakları üzerinden gelir elde etmesiyle "hayalet müzik" terimini ortaya attı. Bu durum, gerçek müzisyenlerin gelirlerini olumsuz yönde etkileyebilir.
Müzisyenlerin yapay zekaya karşı temkinli yaklaşması da anlaşılabilir bir durum. Geçen yıl yapılan bir anket, ankete katılan müzisyenlerin yarısından fazlasının izleyicilerin yapay zeka kullanımına ilişkin algısı konusunda endişeli olduğunu ortaya koydu.
Yapay zeka ile müzik üretiminin önümüzdeki yıllarda müzik sektörünü nasıl şekillendireceğini kestirmek güç olsa da, bu teknolojinin heyecan verici potansiyeli yadsınamaz. Suno gibi platformların gelişimi, bu alandaki yeniliklerin hızlanmasına ve gelecekte dinleyici karşısına bambaşka müzik türlerinin çıkmasına öncülük edebilir. Ancak bu teknolojinin etik ve yasal açılardan da dikkatli bir şekilde ele alınması gerekmektedir.
Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız