Uniswap Vakfı, UNI yönetim tokeni sahiplerine likidite sağlayıcılarının gelirlerinden bir pay verecek olan "ücret anahtarı" teklifini ertelemeye devam ediyor. Cuma günü Uniswap Vak
Uniswap’tan Yeni Katman-2 Ağı: Unichain
Uniswap Labs, lider merkeziyetsiz kripto borsası Uniswap’ın geliştiricisi, yeni bir katman-2 ağı ekleyerek daha hızlı, daha ucuz işlemler ve daha fazla likidite sağlayacağını açıkladı.
Uniswap Labs, Perşembe günü testnet'te başlatılması planlanan yeni bir katman-2 ağı geliştirdiğini duyurdu. Bu proje, daha önce kripto borsası Coinbase ve elektronik devi Sony tarafından da kullanılan Optimism'in OP Stack adlı blokzincir altyapısı kullanılarak inşa edildi.
Uniswap, Ethereum üzerinde çalışan en büyük merkeziyetsiz borsa olarak, bu yeni ağı ile işlemleri hızlandırmayı ve maliyetleri düşürmeyi hedefliyor. Ayrıca, likiditeyi artırarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. "Unichain" olarak adlandırılan bu yeni ağın, ilk olarak Perşembe günü özel bir testnet üzerinde faaliyete geçmesi planlandı.
Teknik geliştirme, Uniswap Labs tarafından yönetiliyor ve Optimism’in OP Stack teknolojisinden faydalanıyor. Unichain, Optimism ile ilişkili ağların oluşturduğu "Superchain" adlı federasyona katılacak. Bu federasyonun üyeleri arasında Coinbase'in kendi katman-2 blokzinciri Base de yer alıyor.
Uniswap’ın mucidi ve Uniswap Labs CEO'su Hayden Adams, projenin motivasyonunu açıklarken, kullanıcıların işlemlerin anında gerçekleşmesini istediğini belirtti. Ethereum ölçeklendirme dünyasında, büyük kripto borsalarının kendi katman-2 ağlarını oluşturma trendi 2023'ün sonunda hız kazanmıştı.
Örneğin Coinbase, OP Stack kullanarak Base adlı ağını oluşturmuştu, OKX ise X Layer adlı katman-2 ağını devreye almıştı.
Bu trendin hızla yayılmasına rağmen, bazı endüstri uzmanları arasında yorgunluk ve ağların sayısındaki artış nedeniyle parçalanma endişesi dile getiriliyor. Bazı uzmanlar, önümüzdeki yıllarda binlerce katman-2 ağının ortaya çıkabileceğini ve katman-2 ağlarının üzerinde çalışan katman-3'lerin inşa edilmeye başlandığını belirtiyorlar.
Ancak Adams, bu yorgunluğun altyapıya odaklanan çok fazla platform olması, ancak bu altyapılar için yeterli sayıda geliştirici olmamasından kaynaklandığını savunuyor.
Adams, Unichain’in tıpkı Uniswap’ın Ethereum ağında bir likidite merkezi olduğu gibi, Unichain’in de birçok zincir için bir merkeziyetsiz finans (DeFi) merkezi olabileceğini öne sürüyor. Bu ağ, Optimism’in Superchain ekosistemine entegre olacak.
Uniswap Labs ekibi, Unichain’e Ethereum araştırma ve geliştirme ekibi Flashbots ile birlikte bazı benzersiz teknolojik özellikler getirmeyi planlıyor. Bu özellikler arasında, blok oluşturma için güvenilir bir yürütme ortamı (TEE) ve işlemlerin ve kodların değiştirilmediğini sağlayan güvenli bir hesaplama alanı yer alıyor.
TEE, işlem sıralamasına şeffaflık getirmeyi amaçlıyor ve blokları 200-250 milisaniye gibi kısa bir sürede oluşturuyor. Ethereum ana ağında şu anda bu süre 12 saniye, diğer katman-2 ağlarında ise iki saniye. Adams, bu hızın kullanıcı deneyimi açısından oldukça etkileyici olduğunu belirtti.
Ayrıca, daha hızlı blok oluşturma, maksimal çıkarılabilir değer (MEV) fırsatlarını da azaltabilir. MEV, otomatik ticaret botlarının işlemleri zincirde işlenmeden önce önden çalıştırabildiği bir durum olarak biliniyor.
2025'te gelmesi planlanan topluluk doğrulama ağı, ağın merkeziyetsizliğini artırmayı hedefliyor. Bu doğrulama ağı, tam düğümlerin UNI token’larını stake ederek blokları doğrulamasına olanak tanıyacak.
Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız