Giriş Yap
üye Ol

Loading...

Malezya'da Büyük Dolandırıcılık Operasyonu! 12 Milyon Dolar Ele Geçirildi

Malezya yetkilileri, ülkede faaliyet gösteren bir döviz yatırımı dolandırıcılığı ve kripto para birimi şebekesini çökertti.

Yerel medya kaynaklarının haberlerine göre, 13 Mayıs'tan 21 Mayıs'a kadar Klang Vadisi genelinde gerçekleştirilen bir dizi baskında, yurt dışı dolandırıcılıklarından elde edilen paraları aklayan bu şebeke hedef alındı. Sekiz yerel erkek ve iki kadın tutuklandı ve önemli miktarda varlığa el konuldu.

Baskınlar sırasında kolluk kuvvetleri, tahmini değeri 3,8 milyon dolar olan özel plakalı 129 aracı ele geçirdi. Ek olarak, 2,1 milyon dolar değerinde 75 marka saat, 1,7 milyon dolar değerinde 18 lüks araç, 100.000 doların üzerinde nakit para ve diğer varlıklara el konuldu. Ayrıca soruşturma kapsamında toplam 10,8 milyon dolarlık banka hesapları donduruldu.

Polis Genel Müfettişi Tan Sri Razarudin Husain'e göre, 28 ila 51 yaşları arasındaki şüpheliler, daha fazla soruşturma için 3 ila 7 gün arasında tutuklandı. Razarudin, şebekenin operasyonlarına ışık tutarak, çoğunlukla yabancı bir ülkede faaliyet gösteren şebekenin 2017'den beri aktif olduğunu açıkladı. Şebeke, yasadışı faaliyetlerden fon transferi ve aklama işlemleri için kayıt dışı döviz büroları ve kripto para işlemleri dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullandı.

Şebeke, yasadışı gelirlerini gizlemek için çeşitli yollar kullandı. Bukit Jalil'de bulunan bir mağaza aracılığıyla özel ve klasik otomobil plaka numaralarının yanı sıra lüks marka saatlerin alım satımıyla uğraştı. Şebeke ayrıca, kripto paraları kayıt dışı döviz büroları aracılığıyla nakde çevirerek kolluk kuvvetlerinin tespitinden etkin bir şekilde kaçındı.

Razarudin, halkı dolandırıcılık yatırım planları veya kara para aklama ile ilgili her türlü şüpheli faaliyeti bildirmeleri için uyardı. "Halktan, hileli yatırım ve plaka numarası satın alma/satma ve ilgili suçlarla ilgili bilgileri polise iletmeye devam ederek göz ve kulak olmaya devam etmeleri isteniyor." dedi.

Kripto para birimi sektörü, Nisan ayında hack ve dolandırıcılıklardan kaynaklanan toplam kayıplarda önemli bir düşüş yaşadı.

CertiK tarafından 2021'den beri bu tür verileri takip etmeye başlandığından bu yana, Nisan ayı, kripto para ile ilgili hack ve dolandırıcılıklardan kaynaklanan en düşük toplam kayıplara ($25,7 milyon) şahit oldu.

Flash kredi saldırıları 129.000 dolarlık zarara neden oldu, en büyük olay ise 55.000 dolarlık hasarla sonuçlandı. Bu, Şubat 2022'den bu yana en düşük flash kredi saldırısı sayısı oldu ve çıkış dolandırıcılıklarına 4,3 milyon dolar kaybedildi.

Raporda belirtildiği gibi, bu yılın ilk çeyreğinde Web3 hack ve dolandırıcılıklarında 336 milyon dolar kaybedildi, sermaye çalınmasının neredeyse yarısı sadece Ocak ayında gerçekleşti.

Yine de, bu sayı 2023'ün ilk çeyreğine göre %23'lük bir azalmayı temsil ediyor. Ayrıca, 7 farklı durumda çalınan Web3 sermayesinden 73.885.000 doların kurtarıldığını belirtmekte fayda var.

Alakalı Gönderiler

0 yorum

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapınız

Gündem

Takip et

Bülten

Bültenimize abone olmak için lütfen e posta adresinizi aşağıya girin